SAVJETI

Stalna glad signal za ozbiljne bolesti

Kada ste pod stresom razina hormona stresa, raste što će vaše tijelo potaknuti na želju za hranom

Pretjerano uživanje u jelu može voditi do gojaznosti. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

15.9.2020

Samo zato što ste gladni ne znači da vaše tijelo treba još kalorija. Ova medicinska stanja, tvrde stručnjaci, mogu otkriti u čemu je problem.

Mehanizam odbrane

Depresija - Ako vam nije jasno zašto ste stalno gladni, jedan od mogućih odgovora može biti i vaše raspoloženje. Unos hrane je često mehanizam odbrane kod osoba koje pate od depresije ili anksioznosti, a jedan od razloga može biti i taj što nemaju dovoljno serotonina, a hrana poput tjestenine može podići njegovu razinu. 

Stres - Kada ste pod stresom razina hormona stresa, kortizola, raste što će vaše tijelo potaknuti na želju za hranom, čak i ako vam u stvarnosti kalorije nisu potrebne. Iako se ne radi o potrebi, kortizol šalje mozgu signale da niste siti. Upravo je to razlog zašto se stres povezuje s prekomjernim nakupljanjem kilograma.

Štitna žlijezda - Ako ste stalno gladni i jedete više nego obično, ali nekako se čini da ste i dalje mršavi, moguće je da vam probleme stvara štitna žlijezda.

Ta je žlijezda endokrini hormonalni organ koji ubrzava sve procese u tijelu pa možete očekivati da će se ubrzati metabolizam, a kao rezultat će se javiti glad.

Začarani krug

Gojaznost - Pretjerano uživanje u jelu može voditi do gojaznosti, ali radi se o začaranom krugu gdje sama gojaznost može uzrokovati stalnu želju za hranom. Višak masnoća može uzrokovati pretjerano lučenje inzulina, a jak apetiti je rezultat. 

Dijabetes - Dijabetes tip 1 i tip 2 poremetit će razine šećera u krvi što će stvoriti ciklus u kojem se stalno javlja glad. Niske razine šećera u krvi bude apetit, ali prejedanje u ovom slučaju može samo pogoršati stvari.

Problem su i lijekovi

Povećan apetit je nuspojava korištenja određenih lijekova. Ilustracija

Povećan apetit je nuspojava korištenja određenih lijekova, poput onih protiv depresije, alergija i lupusa. Ne preskačite lijekove, ali ako vam ne čine dobro porazgovarajte s ljekarom o mogućoj zamjeni.

Dehidracija i nesanica

Kako je stres često uzrok nesanice, pokušajte se suočiti s tim problemom. Ilustracija

Čak i ako samo osjećate glad možda ste krivo shvatili organizam koji ustvari želi samo vodu. Kada ste dehidrirani, bez da osjetite fizičke posljedice, moguće je da prvo osjetite glad. Stručnjaci savjetuju da dan započnete uz vodu i da je uvijek imate u blizini. Nemojte piti zaslađena pića umjesto vode koji će samo slati signale mozgu da ste gladni. 

Također, bez preporučenog sna koji bi trebao trajati osam sati, organizmu je teško regulirati rad hormona koji kontroliraju apetit pa će oni porasti i vama će biti svejedno šta jedete, samo da nešto jedete. Kako je stres često uzrok nesanice, pokušajte se suočiti s tim problemom kako više ne biste imali problema sa snom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.