SAVJETI

Sami spremajte obroke kod kuće

Ako želite izgubiti višak kilograma, trebate trošiti više kalorija na dan nego što ih unosite u organizam

Smanjite nivo šećera u krvi. Ilustracija

Z. K.

10.3.2021

Ako se svakodnevno borite s nemogućnosti gubitka kilograma i iscrpljeni ste od brojanja kalorija, vrijeme je da promijenite prehrambene navike, i to smanjenim konzumiranjem hrane koja sadrži veće količine raznih vrsta šećera, odnosno imaju visoki GI (glikemijski indeks).


Potreba za hranom

Dakle, trebate se fokusirati na smanjenje količine šećera u krvi te održavanje njegove ravnoteže, bez velikih i čestih skokova i padova. Što više nivo tokom dana varira, to će potreba za hranom biti veća, a kilogrami će se teže topiti. U teoriji, ako želite izgubiti višak kilograma, trebate trošiti više kalorija na dan nego što ih unosite u organizam.

No, nije isto ako pojedete 100 kalorija brokule i 100 kalorija čipsa. Naime, razlika je upravo u tom GI-ju. Dok će se od brokule u tijelo apsorbirati brojni potrebni hranjivi sastojci, što će utažiti vašu glad, od čipsa ćete biti još gladniji jer će doći do naglog povećanja, a nakon toga i naglog pada šećera u krvi, što je, zapravo, uzrok gladi.


Magična pilula

Nemojte očekivati da vam neka magična pilula pomogne u gubitku kilograma pa tako ni u regulaciji nivoa šećera u krvi. Potrebno je izbjegavati hranu koja programira tijelo za pohranjivanje masnoća. Kako biste bili sigurni šta stvarno jedete, sami spremajte obroke kod kuće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.