SAVJETI

Zdravom prehranom do jakog imuniteta

Zaštitite tijelo od stranih napadača

Čak 75 posto svjetskog stanovništva ne konzumira dovoljno voća i povrća. Ilustracija

Z. K.

10.3.2021

Svakog se dana srećete s ogromnim brojem virusa i mikroba poput bakterija, gljivica i parazita. Međutim, upravo zahvaljujući imunološkom sistemu ne obolijevate svaki drugi dan.

Razni faktori

Imunološki sistem odnosi se na cijelu vojsku stanica, hemikalija i procesa koji neumorno rade kako bi zaštitili naše tijelo od stranih napadača. On ima dvije tzv. osnovne linije odbrane – urođeni i stečeni imunitet.Važno je reći da razni faktori mogu učiniti vaš imunitet učinkovitijim, a to možete i sami podržati odabirom zdravog, uravnoteženog načina života, koji uključuje redovnu tjelesnu aktivnost u kombinaciji s dovoljno dugim periodima odmora i spavanja.

Ključni faktor je, također, i uravnotežena prehrana koja osigurava sve esencijalne makronutrijente te vitamine i minerale u svim obrocima. Prehrana bogata voćem i povrćem važan je faktor u održavanju normalne funkcije imuniteta. Te namirnice nisu samo bogat izvor antioksidansa, već mnogi od tih esencijalnih nutrijenata neposredno djeluju i na imunološki sistem.

Nažalost, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) čak 75 posto svjetskog stanovništva ne konzumira dovoljno voća i povrća.

Uzimanje dodataka

Iako je uravnotežena prehrana nezamjenjiva za dobrobit organizma, uzimanje dodataka prehrani s ključnim vitaminima i mineralima koji doprinose normalnoj funkciji imunološkog sistema, poput vitamina A, C, D i B12 te željeza, cinka, selena i bakra, može pomoći u održavanju dobre funkcije imuniteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.