KORISNO

Znakovi da jedete previše loše hrane

Folikule dlake trebaju dovoljno nutrijenata kako bi pravilno funkcionirali

Ne ignorirajte upozorenje koje šalje tijelo. Ilustracija

Z. K.

9.2.2022

Pitate se što vaš organizam misli o hrani koju jedete? Odgovor će vam dati samo jedan pogled na kosu, kožu i usta. Ovi signali koje šalje tijelo su zabrinjavajući, ali otkrivaju da jedete previše loše hrane.


Nezdrave tvari

Naše je tijelo sofisticirani organizam i po tome je poseban - sposoban procesuirati energiju, čistiti se od toksina i otpada, regulira svoju temperaturu, a čak se i štiti od opasnih infekcija. No, ako ga punite s prevelikim količinama loše hrane, taj će se nevjerojatni stroj vrlo brzo početi buniti prije nego što se pokvari.


Potražite hranu koja ima antioksidativna svojstva. Ilustracija

Kako prepoznati signale organizma da ne brinete o njemu i narušavate mu ravnotežu lošom prehranom? Jeste li ikada slučajno porezali prst dok ste gulili krumpir i primijetili da rana nije predugo zarasla? Možda je vaša prehrana za to kriva. Ovakvim je povredama potrebno puno nutrijenata kako bi zarasle, u suprotnom će taj proces puno duže trajati.


Suha kosa

Prema rezultatima jedne studije, provedene na intenzivnoj njezi, jasno je kako je za zarastanje rana potrebno tijelu puno energije, proteina i mikronutrijenata. Jednostavnije pojašnjeno, vaša prehrana je iznimno važna za proces oporavka.

 Folikule dlake, također, trebaju dovoljno nutrijenata kako bi pravilno funkcionirali. Prema studiji objavljenoj u magazinu Dermatology Practical & Conceptual, manjak željeza, cinka, B vitamina te ostalih nutrijenata poput vitamina D, A, E i folne kiseline može negativno utjecati na sposobnost da raste zdrava kosa.

Zdravlje usne šupljine

Upaljene ili desni koje krvare te karijes su signali loše prehrane, pojasnila je dr. Kristin Kirkpatrick, s klinike Cleveland.

- Ako morate kod zubara radi popravka zuba, razmislite samo koliko ste zaslađenih pića popili do danas, a isto se odnosi i na hranu. Uz to valja znati kako otok na desnima ili krvarenje desni možemo povezati s premalim unosom vitamina C u organizam. Unos ovog vitamina možete pojačati ako jedete jagode, rajčice, zeleno povrće i krumpir - dodala je.


Bore na koži

Prema studiji objavljenoj u magazinu Dermato Endocrinology, zakidanje organizma za nutrijente će sigurno utjecati na vaš izgled.

- Najbolji način da ovo spriječite ( odnosi se na bore i opuštenu kožu) jest da promijenite stil života, što uključuje unos kalorija, brigu o koži i fizičku aktivnost. Pripazite i na količinu stresa, ali i na namirnice koje jedete. Potražite oni koje imaju antioksidativna svojstva - piše u studiji.

Ta hrana uključuje antioksidante poput flavonoida i vitamina A, C, D i E, omega-3 masnih kiselina i proteina. Kako biste osigurali unos svega spomenutog ne izbjegavajte voće i povrće.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.