ZDRAVLJE

Bipolarni poremećaj utječe na svaki aspekt života

On se uglavnom ispoljava kroz nagle promjene raspoloženja

Bolest koja može dovesti do depresije i ushićenja. Ilustracija

Z. K.

1.4.2022

Bipolarni poremećaj dramatično utječe na raspoloženje i može dovesti do epizoda depresije i ushićenja, što može utjecati na nečije zdravlje, produktivnost i odnose. Živjeti s bipolarnim poremećajem nije lako. Ovo su činjenice o bipolarnom poremećaju koje niste znali, navode stručnjaci.

- Bipolarni poremećaj utječe na svaki aspekt života, na poslu, u odnosima, pa čak i u svakodnevnim zadacima kao što su tuširanje ili spavanje...

- Uglavnom dolazi s drugim bolestima. Ova bolest utječe na osobu i fizički u obliku grčeva, migrene i metaboličkih poremećaja.

- Baš kao i otisci prstiju, ne postoje dva potpuno ista bipolarna poremećaja. Dijagnoza se značajno razlikuje što otežava karakterizaciju bolesti i propisivanje liječenja za nju.

- Istraživački tim s Univerziteta u Mičigenu sproveo je studiju o bipolarnom poremećaju gdje su otkrili da se bipolarnom poremećaju ne može dati jedan osnovni uzrok, jer je uglavnom rezultat kombinacije bioloških i faktora sredine.

Neke osobe, kažu stručnjaci, ne znaju da imaju ovaj poremećaj, a on se uglavnom ispoljava kroz nagle promjene raspoloženja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.