DOBRO JE ZNATI

Odvikavanje od kafe je bolno

Kada preskočite jutarnju kafu, krvne žile se opuste i u mozak se pumpa neočekivana količina krvi šta uzrokuje glavobolju

Ako ste ikada pokušali da preživite dan bez kofeina, možda ste osjetili glavobolju. Harvard Health Publishing

Z. K.

11.1.2023

Naglo i iznenadno odupiranje želji za šoljicom kafe možda se ne isplati. Uobičajeni simptomi odvikavanja od kofeina uključuju nesnosne glavobolje, nedostatak fokusa, pospanost i razdražljivost. U nastavku donosimo posljedice koje bi mogli imati.Pojava umora

- Ako ste navikli piti napitke s kofeinom, njihovom brzo izbacivanje može dovesti do glavobolja, osjećaja umora i letargije. Ili problema s koncentracijom - rekla je dijetetičarka British Heart Foundationa Viktorija Tejlor (Victoria Taylor).

Glavobolja - Ako ste ikada pokušali da preživite dan bez kofeina, možda ste osjetili glavobolju. Naime, kofein sužava krvne žile u mozgu. I s vremenom se naviknete na njega. Ali kada preskočite jutarnju kafu, krvne žile se opuste i u mozak se pumpa neočekivana količina krvi. Šta uzrokuje glavobolju.

Umor - Nije iznenađenje da ćete bez kafe biti umorni i teško se oduprijeti želji za drijemanjem. Prema istraživanjima, učinci odvikavanja od kofeina su izuzetno jaki kod ljudi koji svakodnevno piju kafu ili čaj.


Brzo disanje

Mrzovoljnost - Nagli prestanak konzumacije kafe mogao bi vas učiniti neraspoloženim i mrzovoljnim.

Dobro je poznato da kafa popravlja raspoloženje jer kofein povećava otpuštanje dopamina i norepinefrina. Dopamin utječe na vaše raspoloženje i osjećanja. Norepinefrin povećava broj otkucaja srca, brzinu disanja i nivo glukoze u krvi.

Osjećaj mučnine

Kafa može izazvati kontrakcije mišića u probavnom sistemu. Što se pokazalo efikasnim za ublažavanje zatvora. S druge strane, kada je prestanete piti, to može utjecati na to koliko ćete redovno ići u toalet.

Takođe, kada izbacite kofein iz ishrane, mogao bi da se javi neugodan osjećaj mučnine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.