ZDRAVLJE U KUĆI

Domaćice oprez: Ako pomiješate ova dva sredstva za čišćenje možete umrijeti

( Ilustracija)

Avaz.ba

9.9.2017

Miješanjem dva određena sredstva za čišćenje možemo da stvorimo hlor, zeleno-žuti gas koji je u Prvom svjetskom ratu korišten kao bojni otrov.

Iako je većini ovaj gas poznat kao sredstvo za dezinfekciju koje bazene održava čistim, hlor je baza mnogih dezinfekcionih kućnih preparata i ključni sastojak izbjeljivača.

Međutim, kada se hlor pomiješa sa kiselinom, takođe prisutnom u velikom broju proizvoda za čišćenje – može da dođe do stvaranja otrovnog gasa.

Zato je vrlo važno da pogledate sastojke na etiketi prije nego što odlučilte da miješate proizvode za čišćenje misleći da ćete tako lakše očistiti prljavštinu.

Stručnjaci upozoravaju da nije preporučljivo miješati hlor sa drugim hemikalijama jer to može da dovede do hemijske reakcije koja će promijeniti stabilnu formu hlora u opasan gas.

Udisanje hlora može da dovede do iritacije očiju i ozbiljne štete na plućima.

Još opasnija stvar od miješanja preparata sa hlorom i kiselinom radi čišćenja kuće može da bude dodavanje vrele vode jer će se gas još lakše širiti zbog pare.

Ovo je na svojoj koži osjetila i Karli Hoson (Karlie Hawson) koja je uradila upravo ovo.

- Imala sam tri porođaja i radije bih prošla kroz sve te bolove ponovo nego da ponovo moram da udahnem ta isparenja. Imala sam osjećaj kao da sam progutala kisjelinu i da su mi u plućima žileti. Mislila sam da ću umrijeti, izjavila je ona.

A za sve je kriv mali previd koji je napravila kada je odlučila da obriše kuhinju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.