SAVJETI

Simptomi, liječenje i prevencija gripe: Ljekaru idite ako osjećate slabost, umor, groznicu

Z. Karić

8.7.2018

Gripa u našoj zemlji još ne jenjava, a u januaru je uočen i blagi porast oboljelih. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, broj oboljelih osoba sa simptomima sličnim gripi pokazuju da je u četvrtoj sedmici januara aktivnost gripe povećana u odnosu na prethodne.

Brojni simptomi

Naime, u prvoj sedmici januara zabilježene su 1.123 oboljele osobe, u drugoj 1.356, u trećoj 1.161 osoba, a u četvrtoj 1.328 oboljelih od gripe. Također, iz ZZJZFBiH potvrđeno je kako je među oboljelima najviše male djece i djece školskog uzrasta.

Gripa ima brojne simptome. Za razliku od obične prehlade, gripa počinje naglo sa slabošću, umorom, visokom temperaturom, groznicom, suhim ustima, začepljenim nosom s obilnim sekretom, bolovima u mišićima i očima koje suze, teškom glavoboljom i bolom u grlu. Ponekad mogu biti prisutni mučnina, povraćanje i proljev. Prehlada ima slične simptome, ali su oni znatno blaži, sporije nastaju i brže se povlače, ističe doc. dr. Zaim Jatić, specijalista porodične medicine.

Koristiti pastile

- Ako imate simptome gripe ili prehlade ostanite nekoliko dana u kući, pijte dosta tekućine, ne piti alkoholna pića, ispirite usta i ždrijelo toplom slanom vodom nekoliko puta dnevno, koristite pastile ili sprejeve za smirenje upale i bola u ustima i grlu, ispirati morskom vodom nos, pušači prestati pušiti, a nepušači izbjegavati zadimljene prostorije – kazao je dr. Jatić.


Gripa obično traje dva do pet dana. U kući treba ostati najmanje 24 sata nakon što se smiri temperatura. Od lijekova, osim pastila, mogu se koristiti protuupalni nesteroidni lijekovi i anlagetici.

Smirivanje kašlja

- Savjetujem da, ako imate potrebu za smirenjem suhog, nadražajnog kašlja ili potrebu da iskašljete sadržaj iz dišnih puteva, bolje je da se javite svom porodičnom ljekaru koji će donijeti odluku nakon pregleda koja grupa lijekova vam je potrebna – rekao je dr. Jatić.

Kada uključiti antibiotike

Antibiotici se uključuju kada postoji sumnja na bakterijsku infekciju. Znakovi su visoka temperatura koja se održava više od 5 ili 6 dana, ako se viroza taman smirila, a onda je došlo do naglog pogoršanja temperature i općeg stanja, ako postoje znakovi gnojne upale grla ili upale sinusa, kod jake boli ili curenja iz uha, kod promuklosti, nedostatka zraka i sviranja u grudima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.