ZDRAVLJE U KUĆI

Šta bi se desilo da jedemo samo meso

"Zdravlje u kući"

16.6.2018

Iz godine u godinu sve se više ljudi odriče mesa i životnjskih proizvoda, a izbor jela za vegetarijance i vegane u restoranima postaje sve širi. Ipak, nije to najzdraviji način prehrane.

No, šta bi se dogodilo da se u potpunosti odreknemo vegetarijanskih ideala i postanemo isključivo mesojedi? Najkraće rečeno, naše bi tijelo uvenulo.

Trovanje proteinima

Prehrana koja uključuje samo meso značila bi da ne konzumiramo ni jednu namirnicu bogatu vlaknima, a to bi najprije izazvalo zatvor - što je najblaža od svih nuspojava.

Odbijanjem hrane bogate ugljikohidratima odrekli bismo se glavnih izvora energije. Tijelo bi zbog toga razgrađivalo masti i najvažnije proteine, što bi izazvalo dodatne probleme.

Došlo bi do trovanja proteinima, poremećaja s vrlo neugodnim simptomima poput slabosti, proljeva, pa čak i smrti. Sve bi to nastalo kao posljedica nakupljanja ureje koja nastaje u jetri pri pretvaranju proteina u glukozu.

Na primjer, meso zeca siromašno je mastima, zbog čega bi tijelo počelo sagorijevati vlastite naslage. Zabilježeno je da prehranjivanje isključivo zečetinom može dovesti do smrti jednako kao i izgladnjivanje.

Skorbut ili bakterijske infekcije?

Ili bi nas snašao skorbut - vitamin C jedini je koji ljudsko tijelo ne može samo proizvesti.

Jedan od načina na koji bismo mogli spriječiti neke od simptoma je jedenje sirovog mesa kako bismo izbjegli uništavanje vitamina C kuhanjem. No to bi dovelo do brojnih bakterijskih infekcija.

Drugim riječima, ako vam je ikad palo napamet odreći se svih namirnica osim mesa, imamo samo jednu poruku za vas – nemojte.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.