ORDINACIJA

Zašto su redovni odlasci zubaru važni

Tokom pregleda stomatolozi procjenjuju zdravlje desni, pregledaju usnu šupljinu i traže indikacije koje upućuju na razvoj ozbiljnijih bolesti

Mnogi problemi i oštećenja nisu vidljivi sve dok ne dođu u napredniju fazu. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

14.8.2019

Stomatolozi nam preporučuju da ih posjetimo barem dva puta godišnje, a iza toga ne stoje nikakve zle namjere, već činjenica da su redovni stomatološki pregledi neophodni za održavanje zdravlja usne šupljine i desni.  

Tokom redovnog pregleda stomatolog može otkriti probleme koje sami ne možete vidjeti ni osjetiti. Mnogi problemi i oštećenja nisu vidljivi sve dok ne dođu u napredniju fazu.


Rizik od karijesa

Primjer za to su karijes, upala desni ili nešto ozbiljnije, kao što je rak usne šupljine. A možda otkrije i to da nesvjesno štetimo zubima tako što upotrebljavamo prejaku zubnu pastu ili pretvrdu četkicu. 

Stomatološki pregledi dva puta godišnje su dovoljni, osim za osobe s visokim rizikom od karijesa i upale desni. Oni bi stomatologa morali posjećivati barem svaka tri ili četiri mjeseca, a u ovaj tip ubrajaju se: pušači, trudnice, osobe koje trenutno pate od upale desni, osobe sa slabim imunitetom, osobe s velikim rizikom od karijesa, oni koji često piju gazirane, zaslađene sokove ili jedu brzu hranu.

Potreba za odlaskom stomatologu može se promijeniti tokom života. Tako ćete možda za vrijeme stresa ili bolesti morati češće odlaziti na preglede. Vaš imunološki sistem u tom periodu je znatno slabiji pa će zubi trebati pomoć u odbrani od bakterija i virusa.

Jedan dio temeljitog stomatološkog pregleda je provjeravanje koliko su zubi zaista oštećeni. Tokom pregleda stomatolozi procjenjuju zdravlje desni, pregledaju cijelu usnu šupljinu i traže indikacije koje upućuju na razvoj ozbiljnijih bolesti kao što su rak usne šupljine, dijabetes ili nedostatak vitamina.


Mnogi stomatolozi posvetit će posebnu pažnju plaku i kamencu jer oni mogu brzo uznapredovati ako ne prakticirate pravilnu oralnu higijenu. Ako na vrijeme nije uklonjen, mekani plak može otvrdnuti na zubima i nadražiti tkivo desni, a ako se ne liječi, može se razviti i upala desni.

Prof. dr. Muhamed Ajanović. Arhiv

Čvrstoća zuba

Kako izgleda redovan stomatološki pregled? Ljekar će krenuti od pregleda lica, vrata, limfnih čvorova, donje vilice. Potom procjenjuje stanje vaših zuba i zubnog mesa: provjera desni, traženje indikacija za bolesti desni, provjera čvrstoće zuba (koliko su slabi i klimavi), provjera jezika, provjera zagriza, provjera za oštećenim plombama, provjera zubnog mesa.  

U završnom dijelu pregleda slijedi čišćenje usne šupljine. Jer, i kada se pravilno brinete o oralnoj higijeni, ipak postoji potreba za profesionalnim čišćenjem zuba. Često pigmentacije iz hrane i pića ostaju na površini zuba pa, osim što su estetski neprivlačne, bitan su faktor u razvoju mnogih bolesti.

Nakon detaljnog pregleda stomatolog će odrediti koliko često biste ga ubuduće trebali posjećivati.

Profesionalno čišćenje

Profesionalno čišćenje zuba podrazumijeva odstranjivanje plaka sa svih zubnih površina, pri čemu se posebna važnost pridaje površinama koje inače zanemarite prilikom čišćenja. To su najčešće prostori između zuba te površine donjih sjekutića i očnjaka.

Izbjegnite komplikacije

Bilo kakva promjena u ustima (kvržica, bol, neugodan zadah, promjena boje desni) znak je da se naručite za pregled. Svako odgađanje kontrole zuba može dovesti do komplikacija, a liječenje zubnih bolesti može biti izrazito neugodno i skupo.


quote
<p>Pregledi dva puta godišnje su dovoljni, osim za osobe s visokim rizikom od karijesa i upale desni </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.