NJEGA

Ovo su greške koje nesvjesno pravimo koži lica

Ako niste dermatolog, ne biste sami trebali dirati bubuljice, urasle dlake ili bilo šta drugo po licu

Svaki stručnjak reći će da je „kopanje“ po koži užasna navika. Ilustracija

Zdravlje u kući

5.11.2019

Za naš loš ten postoji više krivaca - od nezdravog stila života, agresivnog tretmana kože pilinzima do izlaganja suncu nakon kozmetičkih tretmana. Stručnjakinja za njegu kože Rene Rolo opisala je neke od najvećih grešaka koje možemo napraviti kada je riječ o brizi za ten.   

Pušenje - nije samo loše za kožu nego i dim koji udišemo kao pasivni pušači može loše utjecati na naš ten - jer je koža kraj koje se dimi cigareta izložena štetnim tvarima koje apsorbira. Upravo zbog štetnih hemikalija dolazi do ubrzanog starenja i gubitka prirodne boje kože, a dokazano je da su žene osjetljivije od muškaraca na hemikalije koje širi dim. 

Cigarete mogu aktivirati enzime koji uništavaju kolagen, zbog čega koža prije počne pokazivati znakove starenja, a ćelije zadužene za kolagen proizvedu čak 40 posto manje kolagena kada su mu izložene.

Ispijanje alkohola, pogotovo odmah nakon kozmetičkih tretmana - alkohol je inače loš za kožu, a može uzrokovati i brojne neugodne nuspojave kao što su tamne mrlje, crvenilo i prerani znakovi starenja. Osim toga, zbog većih količina alkohola dolazi i do dehidracije organizma koja škodi tenu i naglašava bore. 

Izlaganje kože suncu, posebno nakon kozmetičkog tretmana - Nakon što ste napravili hemijski piling, važno je da koži posvetite dodatnu pažnju, pogotovo ako idete na sunce. Sve vrste pilinga, kao i neki drugi tretmani, uklanjaju mrtve ćelije kože, pa svjetlu izlažemo nove, mlade ćelije. Zbog toga je nakon pilinga koža i do 45 posto osjetljivija na vanjske faktore, pogotovo na sunce.

Diranje i istiskanje - Svaki stručnjak reći će da je „kopanje“ po koži užasna navika i da trebate prestati, ali većina ljudi ne shvata šta je tu strašno. Ali, ako niste dermatolog, ne biste sami trebali dirati bubuljice, urasle dlake ili bilo šta drugo po licu. To je jedan od najgorih napada na kožu, a može ostaviti i trajne posljedice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.