SAVJETI

Kontracepcija - prednosti i mane sredstava za zaštitu od trudnoće

Pilula, kondom, spirala ili implantat – to su sredstva za kontracepciju koja danas ženama stoje na raspolaganju. Koje su im prednosti, a šta su mane

Pilule se moraju uzimati na odgovarajući način. Ilustracija

Zdravlje u kući

9.3.2020

Zbog straha da će kondom puknuti, a pilulu povezuju s rizikom od razvoja karcinoma, mnoge su žene u dilemi koje kontraceptivno sredstvo odabrati bez straha za zdravlje.

Iako mnoge žene govore o problemima koje su imale zbog spirale, zdravstveni stručnjaci ističu da su njihovi prigovori oko komplikacija i bolova pretjerani te da intrauterina sredstva olakšavaju bolne menstruacije i štite od trudnoće čak do deset godina.

Sve te dileme kao i brojne druge nedoumice svakodnevna su muka gotovo svih žena u fertilnom periodu života. Koje su, objektivno, prednosti i mane kontraciptivnih sredstava koje žene upotrebljavaju?

Kad se koriste na ispravan način, kombinacija kontraceptivne pilule i tablete koja sadrži samo progesteron terapija je uspješna u 99 posto slučajeva. To znači da će samo jedna od 100 žena koje uzimaju takvu terapiju ostati trudna. Međutim, mnogo žena ne uzima pilulu na odgovarajući način. Kako imaju puno obveza, zaborave uzeti pilulu pa učinkovitost odmah opada. Ako pilulu ne uzmete svaki dan u isto vrijeme učinkovitost sa 99 posto pada na 91 posto, a to znači da će tokom godine čak devet od 100 žena ostati trudno.  

Ako propustite uzeti samo jednu pilulu, posebno na početku ili na kraju ciklusa, to može biti veliki problem, jer počinje aktivnost jajnika i može doći do ovulacije.

Pokušajte pilulu uzimati u isto doba dana, onda kad to sigurno nećete zaboraviti. Ako je pripremite za uzimanje tako da je stavite na rublje koje planirate odjenuti tog dana ili je stavite u torbicu sa šminkom, manja je vjerovatnost da ćete je zaboraviti uzeti.

Strah od raka dojke i grlića materice

Iako može biti učinkovito, mnoge žene ne žele uzimati kombiniranu pilulu zbog njene povezanosti s rakom grlića materice i dojke. U grupi od 10.000 žena starosti od 30 do 49 godina, njih 40 koje ne uzimaju pilulu dobit će rak dojke. Rizik raste do 54 posto za one koje uzimaju pilulu, podaci su Breast Cancer Now.

Što se tiče raka grlića materice, one koje uzimaju pilulu pet godina i više u dvaput su većem riziku od razvoja bolesti u odnosu na žene koje pilulu nikad nisu uzele, navodi Cancer Research UK. No, činjenica je i da pilula smanjuje rizik od razvoja raka jajnika i raka endometrija.

Postoje programi prevencije i ranog otkrivanja raka dojke i raka materice, ali ne i za rak endometrija i rak jajnika. Stoga treba misliti i o zaštitnoj ulozi pilule.

Nejasno je koliku tačno zaštitu pruža kombinirana pilula, no Cancer Research navodi da su učinci pozitivniji što se duže uzima. No, žene koje planiraju uzimati pilulu, ali su u porodici imale slučajeve raka dojke i raka grlića materice trebaju obaviti genetsko testiranje gena poznatog kao BRCA1. Ovaj gen može povisiti rizik od razvoja bolesti do 72 posto.

Pilula koja sadrži samo progesteron na rizik od razvoj karcinoma djeluje jednako kao i kombinirana pilula, tvrde i Cancer Researcha. Ograđuju se ipak kako vrlo mali broj žena uzima samo progesteronsku pilulu pa je na raspolaganju manji broj studija i istraživanja o tome.

Progesteron djeluje tako da zgušnjava sluz u grliću materice onemogućujući spermi da dođe do jajašca te stanjuje zid materice kako se oplođeno jajašce ne bi moglo implantirati.

Dodatno onemogućuje ovulaciju. Mnoge žene zabrinjava i mogućnost nastanka ugrušaka, iako udruga Stop the Cloth navodi da samo jedna od 1000 žena koje uzimaju kombiniranu pilulu tokom godine dobije ugruške. Rizik od nastanka ugruška u trudnoći je četiri puta veći nego kad se uzima pilula.


Kondomi štite od trudnoće u 98 posto slučajeva ako se koriste na ispravan način. Ilustracija

Za razliku od pilule, kondomi kod žena ne uzrokuju nikakav rizik. Kondomi nemaju nuspojava i štite ljude od spolno prenosivih bolesti, što je velika prednost. Učinkoviti su kao zaštita od trudnoće u 98 posto slučajeva. Naravno, ako se koriste na neispravan način, učinkovitost pada.

Najčešće greška je ako se ne istisne zrak. Muškarci ejakuliraju brzinom od 45 kilometara na sat i ako nema dovoljno prostora, kondom može prsnuti. Dodatno, pojedini parovi uživaju u predigri bez kondoma, no ne znaju da se i to računa kao odnos. 

Iako se govori o spirali, većina intrauterinih umetaka zapravo je u obliku slova T. Postoji mnogo vrsta, no u osnovi se dijele na one koje su izrađene od bakra i stvaraju loš okoliš za spermu i one koje izlučuju progesteron.  

Ako su pravilno postavljene, obje su učinkovite u 99 posto slučajeva. Najveća dobrobit obje vrste je u tome što žena ne brine više ni o čemu, traju u prosjeku od tri do deset godina, a može ih se ukloniti bilo kad.

U bakrenoj spirali nema hormona, redoviti su cikluse pa se većini žena zato sviđa. Hormonska spirala pomaže ženama s teškim menstruacijama jer ih zaustavlja. Mnoge poslovne žene odlučuju se za takav oblik zaptite.

Iako kruže mnoge priče o spirali, većina žena ipak nema nikakvih tegoba. Svaka nelagoda ne traje dugo, a imate kontraceptiv koji traje 10 godina. Medicinski stručnjaci govore kako je kod postupka umetanja prisutna lagana neugoda kao kod uzimanja briseva, ali oni nisu trajni ni presudni.

Kontracepcijski implantat stručnjaci ocjenjuju jednakim spirali, a može trajati do tri godine. Tvrde kako je riječ o metodi koja je učinkovita u 99 posto slučajeva, a tokom tri godine koliko ga koristi 1000 žena, samo jedna ostane trudna.

Mnoge se žene žale na osjećaj težine u trbuhu nakon umetanja, no riječ je o pojedinačnim slučajevima. Trebate to staviti u životni kontekst. Kad su sretne, žene se udebljaju kao i kad su tužne jer jedu previše, kao i kad stare.

Ipak, najčešća nuspojava implantata je promjena u količini krvarenja pa kod trećine korisnica izostaje menstruacija, trećina ima nepravilne menstruacije, a ostatak uopće nema menstruaciju.

Iako je riječ o vrlo učinkovitoj metodi kontracepcije, žene joj nisu posebno sklone jer ne žele utjecati na hormone u svome tijelu.

Ako imate zaista  užasne i teške menstruacije, ne možete zbog njih ustati iz kreveta ili trpite bolove, onda vam vaši hormoni baš ne pomažu. Hormoni u kontraceptivima su oni koje ionako prirodno nalazimo u tijelu, a tokom trudnoće u organizmu imate daleko više hormona nego s ovim. S druge strane, spirala sadrži toliko niske količine hormona koji samo stoje u materici i ne ulaze u krvotok.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.