KORISNI SAVJETI

Kako hljeb što duže sačuvati svježim

Ako ste mislili da će držanje hljeba u frižideru produžiti njegov rok trajanja, stručnjaci će vas razuvjeriti, jer to zapravo potiče promjene u teksturi

Hljeb koji je dobro zapakovan u kesi može se u zamrzivaču čuvati do mjesec dana. Ilustracija

Zdravlje u kući

22.5.2020

Svima nam se bezbroj puta desilo da se hljeb koji nam je ostao od jučer presušio ili se počeo mrviti. To se dešava ako ga ne čuvamo na pravi način. Ako hljeb stoji više dana na sobnoj temperaturi u najlonskoj kesi, na njemu će se nakupiti plijesan. A ako ga ostavite neumotanog, plijesani neće biti, ali će se brzo osušiti i postati tvrd.  


Sobna temperatura

Postoji nekoliko načina čuvanja hljeba kako bismo mu što što duže zadržali svježinu.  

Hljeb čiji je rok trajanja jedan dan najbolje je čuvati u plastičnoj kesi na sobnoj temperaturi, a one s rokom trajanja više dana treba čuvati u frižideru u pamučnoj krpi. Nakon vađenja iz frižidera i rezanja, hljeb ćete lako „obnoviti“ zagrijavanjem u mikrovalnoj pećnici.  

U frižideru je hljeb poželjno čuvati u posebnom pretincu, da ne upije mirise drugih namirnica. Hljeb koji je dobro zapakovan u kesi može se u zamrzivaču čuvati do mjesec dana, a odmrzava se stajanjem na sobnoj temperaturi nekoliko sati ili u mikrovalnoj pećnici.

Ako ste mislili da će držanje hljeba u frižideru produžiti njegov rok trajanja, stručnjaci će vas razuvjeriti. Držanje u frižideru zapravo potiče promjene u teksturi, jer ubrzava dehidraciju. 

Najbolje je čuvati hljeb na tamnom i suhom mjestu. Ilustracija

Zato je najbolje čuvati ga na tamnom i suhom mjestu, jer brzo gubi svježinu i stari. Pri tome gubi aromu, postaje tvrd, suh, sredina se mrvi, a kore omekšaju. Najpoznatiji način očuvanja svježine hljeba je da ga zapakujemo u plastičnu kesu, što će pomoći u očuvanju svježine, jer se ne isušuje, ali nakon nekoliko dana pojavit će se plijesan.

Također, tvrd hljeb možete osvježiti tako da ga poprskate vodom pa pečete 5-10 minuta u rerni. Možete i u mikrovalnoj pećnici, ali smanjite minutažu. 

Napravite prezlu

Ako u kući imate stari hljeb, ne bacajte ga, jer ga možete dobro iskoristiti. Napravite prezlu tako što ćete stari hljeb izrezati na kriške i ostaviti da se osuši. Usitnite ga potom u sjeckalici ili suhe kriške stavite u kesicu i preko nje nekoliko puta prođite valjkom za tijesto.  

Osim prezle, od starog hljeba možete napraviti i kockice, odnosno krutone za supu. Narežite hljeb, kockice prepržite i ubacite u tanjir supe neposredno prije jela. Također, višak hljeba možete iskoristiti za prženice ili u faširanim šniclama. 

Dva jednostavna recepta

Napravite ukusne faširane šnicle. Ilustracija

Natopite stari hljeb u toploj vodi i ostavite da omekša. Ocijedite ga rukama i stavite u posudu u koju ćete dodavati druge sastojke. Dodajte začine po želji, faširano meso, jaje, nasjeckan peršun, malo sitno narendane mrkve i dobro umijestite.  

Pravite kuglice, malo ih spljoštite i uvaljajte u prezlu. Pržite na ulju u vrućoj tavi ili u rerni na masnom papiru. U tom slučaju nakon pečenja ih premažite s malo ulja. Šnicle su gotove kad porumene, a to je u rerni za oko 20 minuta na temperaturi od 180 do 200 stepeni. Nakon prvih 10 minuta prženja ili pečenja ih okrenite. 

Možete napraviti i zalogajčiće bez mesa. Hljebu dodajte sitno rendani krompir, malo svježeg sira ili parmezana, začinite i ispržite na ulju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.