SVI IH IMAJU U FRIŽIDERU

Šest najboljih namirnica koje će vam pomoći da izbjegnete debljanje izazvano stresom

Promjene hormona uslijed stresa mogu imati negativan učinak na tijelo, što može utjecati i na težinu, upozoravaju stručnjaci

Ove namirnice svi imamo u kući. Printscreen

E. A.

prije 2 dana

Dok neki mogu primijetiti probleme sa spavanjem, drugi mogu doživjeti promjene u prehrambenim navikama zajedno s raznim drugim simptomima koji se često povezuju i sa stresom.

Kada se stres produži tokom određenog vremenskog perioda, kao rezultat se može dogoditi i debljanje, donosi Eat This. Iako je mehanizam koji stoji iza debljanja izazvanog stresom višestruk, postoji nekoliko značajnih čimbenika, od kojih su mnogi povezani s hormonalnim promjenama.

Promjene hormona uslijed stresa mogu imati negativan učinak na tijelo, što može utjecati i na težinu, upozoravaju stručnjaci.

Štoviše, kortizol je hormon koji se oslobađa u vašem tijelu tokom perioda stresa. Zbog toga se kortizol često i naziva “hormonom stresa”. 

Međutim, kortizol služi mnogim drugim funkcijama u tijelu, uključujući regulaciju krvnog pritiska i glukoze u krvi, a istraživanja pokazuju da su visoke razine kortizola često povezane s pretilošću.

Dok bi upravljanje stresom trebalo biti prioritet, vaš odabir hrane također može utjecati i pomoći u upravljanju vašom težinom tokom stresnog perioda. 

Kako biste na najbolji način izbjegli debljanje izazvano stresom, dijetetičari su izdvojili šest zdravih namirnica koje će vam u tome pomoći. To su voće, povrće, cjelovite žitarice, mahunarke, jogurt, riba.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.