STRUČNJACI SAVJETUJU

Vrijeme kada jedete utječe na mršavljenje: Ovo je idealan raspored obroka

Jedna studija pokazala je da su osobe koje su večerale u 21 sat sljedećeg jutra imale viši nivo šećera u krvi

Važan je balans u ishrani. Stylist

E. Ag.

31.1.2023

Brz tempo života otežava da obroci uvijek budu u isto vrijeme, međutim, usvajanje ove navike može vam trajno poboljšati zdravlje i kvalitet života. Istraživanja pokazuju da vrijeme i raspored obroka itekako mogu utjecati na gubitak težine, a mršavljenje posebno otežava konzumiranje hrane u kasnim satima.

Jedna studija pokazala je da su osobe koje su večerale u 21 sat sljedećeg jutra imale viši nivo šećera u krvi od onih koji su posljednji put jeli u 18 sati, dok je drugo istraživanje ustanovilo da sposobnost tijela da sagorijeva kalorije može biti niža noću, nego tokom ostatka dana.

Razmak od 3 do 4 sata

U novoj studiji, istraživači su otkrili da jedenje u kasnim satima povećava glad, a istovremeno smanjuje količinu energije koja se koristi dok ste budni.

- Vrijeme obroka je jedan od najvažnijih faktora u upravljanju težinom. Nalazi u ovoj studiji pokazuju koliko je važno održavati stabilnu brzinu metabolizma dosljednim jedenjem u redovnim intervalima. Razmak od 3 do 4 sata između obroka je i dalje idealan za održavanje šećera u krvi na svojim normalnim nivoima, kao i održavanje metabolizma u stalnoj brzini - kaže dijetetičarka Ketrin Gervaćo (Gervacco).

Konzumiranje obroka u kasnim satima, kao što je dokazano u studiji, utječe na prirodnu funkciju hormona u tijelu, konkretno grelina i leptina.

Hormon gladi

- Grelin je u narodu poznat kao 'hormon gladi' jer potiče apetit. Zbog toga, kada je stomak prazan, nivo grelina se povećava. Leptin je, s druge strane, odgovoran za osjećaj sitosti. Studija navodi da kasniji obroci smanjuju nivo leptina, što znači da se smanjuje 'osjećaj sitosti'. Kada se to dogodi, tijelo može prirodno da žudi za više hrane u kratkom roku - objašnjava Ketrin.

Svaka osoba ima različitu brzinu metabolizma. Stoga, svakoj osobi je potreban drugačiji dnevni unos kalorija i odnos makronutrijenata. Osim pravilnog rasporeda obroka, najbolji način da smršavite (ili da spriječite rizik od gojaznosti) je da jedete dobro izbalansiranu ishranu u redovnim, dosljednim intervalima, zaključila je dijetetičarka za "Eat This".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.