BUDITE OPREZNI

Ove namirnice držite dalje od mikrovalne: Mogu izazvati eksploziju i trovanje

Istraživanje objavljeno u „Journal of Agricultural and Food Chemistry“

Podgrijavanje hrane u mikrovalnoj pećnici nije uvijek dobra ideja. Printscreen

E. Ag.

21.2.2023

Iako se čini kao najbrža i najjednostavnija opcija kada ste veoma gladni i užurbani, podgrijavanje hrane u mikrovalnoj pećnici nije uvijek dobra ideja, pogotovo kad je riječ o jajima, voću, lisnatom povrću, mesnim prerađevinama i riži.

Kuhana jaja

Kako prenosi „The Healthy“, grijanje kuhanih jaja stvara veliku količinu pare u njima koja nema gdje da izađe, pa vrlo lako može doći do eksplozije, i to kad ih izvadite iz mikrovalne. Najbolje bi bilo da ih ne podgrijavate, ali ako baš morate, prvo ih oljuštite i isijecite na manje komade. 

Voće i mesne prerađevine

Isto važi i za voće poput jabuka, grožđa i breskvi. Ne ispuštaju višak vlage dok se kuhaju, zbog čega mogu da eksplodiraju. Prije podgrijavanja isijecite ih na komadiće ili probušite sitne rupice čačkalicom. 

Mesne prerađevine u sebi sadrže puno konzervansa kako bi rok trajanja bio što duži, a kada ih podgrijavate ti konzervansi postaju još štetniji za organizam, mogu da potaknu oksidaciju holesterola, pokazalo je istraživanje objavljeno u „Journal of Agricultural and Food Chemistry“.

Riža i lisnato povrće

Britanska agencija za hranu FSA kaže da podgrijavanje riže u mikrovalnoj može čak dovesti do trovanja hranom jer sirova riža sadrži bakterije koje mogu da prežive brzo kuhanje u mikrovalnoj. Jednom kada je izvadite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju.

Lisnato povrće poput špinata također treba držati dalje od mikrovalne jer sadrži visoku koncentraciju nitrata. Iako je sam po sebi bezopasan, podgrijavanjem se pretvara u štetne supstance kancerogenog dejstva, prenosi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.