OPREZ PRI KONZUMIRANJU

Namirnica od koje se najviše povećava obim struka

Naše tijelo ne želi skladištiti masti, a tajna mršavljenja nije u striktnom brojanju kalorija

Zdrava namirnica koja povećava obim struka. PIXSELL / Emica Elvedji

N. H.

12.3.2023

Naše tijelo ne želi skladištiti masti, a tajna mršavljenja nije u striktnom brojanju kalorija. Tajna je u surađivanju sa svojim tijelom, poštovanju stvarnog osjećaja gladi i ujednačenog ritma spavanja kako bi se masti istopile, obuzdala želja za grickanjem i obnavljanju energije.

Zarobljeni u ciklusu

Istraživanja su pokazala da naše tijelo upada u zamku koju mu sami postavljamo kada je riječ o ishrani i spavanju, a sve zahvaljujući pogrešnom izboru hrane koju unosimo tokom dana.

Rezultat toga je sljedeći: zarobljeni ste u ciklusu taloženja masti – konstantnom protoku hormona koji izazivaju glad i koji čine vašu žudnju za hranom prosto neodoljivom.

Zdrava hrana donese više štete nego koristi

Na primjer, hrana koja goji stomak svakodnevno je prisutna na našoj trpezi, a možda toga i nismo svjesni. Ne moramo je ni konzumirati u većoj količini, a ona će svakako doprinijeti našem “punijem” izgledu u predjelu struka. I vjerovali ili ne, riječ je o mlijeku.

Većina mliječnih proizvoda (sladoled, jogurt i kefir) prirodno sadrži određenu količinu šećera – laktozu. Ona pak zahtijeva jedinstveni enzim laktazu kako bi se svarila.

Tako 250 ml mlijeka sadrži čak 15 grama laktoze. To je po većini nutricionista previše, pa čak i za osobe koje je besprijekorno vare.

Naime, ako vam nedostaje laktoza ili konzumirate previše mlijeka, šećeri će ostati nesvareni i u tankom crijevu će započeti njihova fermentacija. Rezultat toga bit će nadutost i gasovi, a višak šećera završit će u salu. Kako je za ovaj proces neophodna voda, ona se crpi iz crijeva, što posljedično dovodi do zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.