MUBAREK MJESEC

Nutricionistkinja Isil Erkan: Post obnavlja organizam i jača imunološki sistem

Također je poručila da je zdrava ishrana važna za imunološki sistem kao i kontrolisana glad

Isil Erkan. Anadolija

H. J. I.

26.3.2023

Nutricionistkinja Isil Erkan izjavila je da post, koji uključuje u prosjeku period od 15-16 sati bez hrane i vode, osigurava obnavljanje oštećenih ćelija u tijelu, a također jača imunološki sistem.

Erkan je u razgovoru za Anadoliju govorila o prednostima posta za organizam i ljudsko zdravlje.

Dugotrajan post kao lijek

Podsjetila je da ovog ramazana muslimanski vjernici poste između sehura i iftara u periodu od oko 15 do 16 sati, ovisno o geografskoj lokaciji.

- Prije mnogo stoljeća Hipokrat je preporučivao dugotrajan post kao lijek. Zato što je probavni sistem ustvari sistem koji uzima vitamine i minerale iz drugih sistema u tijelu i troši energiju. Sistem koji nazivamo "autofagija", u kojem tijelo čisti oštećene ćelije i otpad kako bi dobilo nove i zdravije ćelije, radi samo kada je gladan. Stoga tokom posta od 15-16 sati koji organizam može izdržati, funkcionišu svi mehanizmi obnavljanja i detoksikacije organizma - kazala je ova stručnjakinja.

Liječenje hroničnih bolesti

Erkan je također istakla da se metode posta, uključujući kontrolisanu glad, mogu primijeniti i u liječenju nekih hroničnih bolesti, nedostataka pažnje i koncentracije, ali te procese svakako treba provoditi pod kontrolom ljekara.

Naglasila je da se imunitet organizma ne smanjuje tokom posta.

- Post uopšte ne utiče negativno na imunološki sistem. Naprotiv, kontrolisani intervali posta su najveća investicija koju ulažemo u naš imunološki sistem.

Također je poručila da je zdrava ishrana važna za imunološki sistem kao i kontrolisana glad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.