SAVJETI

Povrće koje ne biste trebali držati u frižideru

Neke namirnice je bolje ostaviti na sobnoj temperaturi

Držite ih dalje od frižidera. Printscreen

E. Ag.

13.4.2023

Za frižider bi se moglo reći da je jedan od najvažnijih izuma čovječanstva koji igra odlučujuću ulogu u našem svakodnevnom životu, jer čuva određene vrste namirnica svježim tokom dužeg perioda...

Međutim, neko povrće je bolje držati na sobnoj temperaturi, kako bi ostalo ukusno i zadržalo hranjive sastojke.

Prema riječima stručnjaka, ovih 7 vrsta povrća možete čuvati bilo gdje drugdje - osim u frižideru.

Paprike i krastavci

Iako su paprika i krastavci u suštini voće, s kulinarske tačke gledišta koriste se kao povrće. Njih obično stavljamo u frižider. Kada ih čuvate u frižideru, gube okus, a hranjive materije se smanjuju. Bolje ih je držati na sobnoj temperaturi.

Krastavac će zadršati okus i hranjive materije. Printscreen

Crveni i bijeli luk

Nema razloga da stavljate luk u frižider, kaže kulinar Džejmi Hord (Jamie). Bolje ih je držati na mjestu gdje mogu da dobiju zrak, ali ne u ormaru.

Dodatna činjenica: komad luka koji je nije iskorišten mnogo je podložniji bakterijama, zbog toga je bolje isjeckani luk čuvati u frižideru.

Crveni i bijeli luk. Printscreen

Bundeve, patlidžani i slatki krompir

Bundeva i patlidžan, kao i paprika i krastavac, pripadaju porodičnom stablu voća, ali ih koristimo kao povrće. Iz tog razloga, vidite ih na ovoj listi. Ovo „povrće“, kao i slatki krompir, kaže Dia Lugo, stručnjak za kuhanje, „najbolje je držati van frižidera“.

Bundeva se našla na ovoj listi. Printscreen

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.