ISTRAŽIVANJE

Može li gledanje fotografija hrane smanjiti osjećaj gladi

Vaš mozak zaista vjeruje da ste pojeli onaj burger čiju ste sliku upravo pogledali 30 puta

Zanimljivo istraživanje. Printscreen

E. Ag.

2.6.2023


Univerzitet Aarhus u Danskoj nedavno je objavio zanimljivo istraživanje. Kako prenosi „Science Daily“, ova studija sugerira kako posmatranje fotografija hrane može umanjiti apetit.

Prema istraživanju, učesnici koji su bili izloženi istoj fotografiji hrane 30 puta naveli su da su imali pojačan osjećaj sitosti u poređenju s onima koji su fotografiju vidjeli manje puta.

Kako piše „Science Daily“, ova pojava je u okviru istraživanja mozga objašnjena takozvanom teorijom utemeljenog saznanja. Naime, kad zamislite kako jedete određenu hranu, područja u vašem mozgu koja se aktiviraju ista su kao ona koja se aktiviraju kad stvarno jedete tu hranu.

Dakle, prema ovom istraživanju, vaš mozak zaista vjeruje da ste pojeli onaj burger čiju ste sliku upravo pogledali 30 puta!

Ova otkrića otvaraju mogućnosti za nove strategije za kontrolu prejedanja i upravljanje tjelesnom težinom. Zamislite aplikaciju koja vam iznova pokazuje slike hrane koju želite jesti, pomažući vam da kontrolišete apetit i smanjite unos kalorija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.