LJEPOTA

Zašto puder jedan dan izgleda odlično, a drugi kao maska?

Avaz.ba

11.5.2018

Sigurno ste primijetile da u nekim danima vaš make-up izgleda savršeno, kao da ga je radio profesionalac, a drugi dan se otapa, ljušti i već do podneva sklizne s lica. Zašto je to tako? Evo nekoliko mogućih razloga.

Vrijeme

Velike ljetne vrućine i debeli sloj pudera na licu nikako nisu dobra kombinacija. U takvim danima neizbježno je otapanje make-upa pa biste ga trebale izbjegavati ili nositi u što manjim količinama. S druge strane, pred nama je razdoblje promjenjivog vremena, koje također može imati negativan utjecaj na kožu, pa samim time i na šminku. Vjetar i niske temperature isušit će lice, dok će toplo vrijeme potaknuti lučenje masnoće na koži. Jedini način da to svedete pod kontrolu jest da pratite vremensku prognozu i koristite primjerene proizvode za njegu lica. 

Nemate ustaljenu jutarnju rutinu

Ako jednog jutra čekate da vam koža upije kremu pa tek onda nanosite šminku, a drugog to radite odmah jedno za drugim jer kasnite, naravno da će vam onda i šminka izgledati drugačije iz dana u dan. A ako želite da vaš make-up traje što duže, onda pokušajte svakog jutra ostaviti dovoljno vremena koži da upije kremu prije šminkanja jer će u protivnom skliznuti i prije nego izađete iz kuće. 

Promjene na koži

Tokom mjeseca promjene u razini hormona u tijelu, osim na raspoloženje, utječu i na izgled kože, poput povećanog lučenja masti, izbijanja prištića, sušenja dijelova kože... Zato bi najbolje bilo imati bar dva različita pudera. Jedan za dane uoči i tokom mjesečnice, drugi za ostatak mjeseca.

Trebate oprati kistove za šminku

Ako vam je lična higijena na prvom mjestu (a trebala bi biti), onda biste trebale i redovno prati kistove i spužvice za make-up. Šminka nikad neće izgledati svježe ako je pribor kojim je nanosite prljav, a i koža će na to negativno reagirati. Ako želite postojan i blistav make-up, spužvice perite nakon svake upotrebe, a kistove bar jednom sedmično, u mlakoj vodi i blagim šamponom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.