PROBLEMI

Zašto su nokti lomljivi i krhki

Ruke otkrivaju mnogo toga o zdravlju

Ilustracija

Avaz.ba

21.8.2018

Lijepe i njegovane ruke te uredni nokti zasigurno su prioritet svake žena. Nažalost, često im se ne pridaje dovoljno pažnje, a upravo se na rukama mogu vidjeti prvi znakovi starenja ako se o njima ne vodi dovoljno brige.

Orašasti plodovi

Krhki i lomljivi nokti mogu predstavljati veliki problem, ne samo kozmetički nego to može biti i znak da vam nedostaju određeni vitamini i nutrijenti. Kada su nokti krhki, lakše dolazi i do pucanja, što ne izgleda nimalo lijepo pa stoga spriječite takvu pojavu na vrijeme.

Postoje određeni načini koji vam mogu pomoći da izliječite nokte, tvrde stručnjaci, a osim prehrane i unosa određenih namirnica koje će vam osigurati sve potrebne nutrijente, na zdravlje noktiju možete djelovati i izvana.

Što se prehrane tiče, važno je opskrbiti organizam kvalitetnim bjelančevinama, cjelovitim žitaricama, mahunarkama, zatim namirnicama koje obiluju kalcijem. Pomažu i orašasti plodovi koji su odličan izvor biotina te masnih kiselina koje imaju važnu ulogu u zdravlju kože i noktiju. U prehranu je potrebno uključiti i namirnice koje u sebi imaju sumpor, a neke od njih su karfiol, kupus i brokula.

Krvna slika

Ruke otkrivaju mnogo toga o zdravlju, posebno kada je riječ o noktima. Imate li problema s pucanjem i listanjem noktiju, morate pronaći uzrok koji je do toga doveo.

Slabi nokti koji se listaju i lome te sporo rastu mogu biti uzrokovani nedostatkom željeza ili anemijom.

Željezo, naime, pomaže u formiranju hemoglobina koji je bitan za prijenos kisika u nokat, otkrivaju dermatolozi, a ako vam manjka željeza, javljaju se problemi s noktima. Imate li problema s noktima, svakako provjerite krvnu sliku i nivo željeza. Namirnice koje obiluju željezom su špinat, kamenice, crna čokolada, itd.

Tipkanje po telefonu

Dermatolozi tvrde da i prečesto korištenje pametnih telefona i tastatura na računaru, također, može dovesti do oštećenja noktiju, posebno po rubovima. Kako biste to spriječili, odrežite nokte i tipkajte jagodicama prstiju.

Isušenost

Kremu za ruke, kažu stručnjaci, trebali biste nanositi nakon svakog pranja ruku, i to ne samo na ruke nego i oko noktiju. Voda, naime, isušuje i kožu i nokte pa je potrebno vratiti vlagu koju ispiremo kod svakog pranja ruku. Iz tog razloga, mažite svoje ruke hranjivim losionima nakon svakog pranja te posebno obratite pažnju na područje oko noktiju.

Lakovi za nokte

Svi lakovi za nokte u sebi sadrže sastojke koji su štetni za nokte, jer ih isušuju i oslabljuju. Dermatolozi otkrivaju da lak na noktima ne biste trebali imati duže od pet dana, a između dva lakiranja svakako trebate svojim noktima dati nekoliko dana da se odmore od laka.

Bazni lak

Možda ste mislili da činite pravu stvar ako svaki put prije korištenja laka u boji stavljate i bazni lak za nokte. Ipak, dermatolozi tvrde da bazni lakovi sadrže određene hemikalije koje mogu naštetiti noktima i učiniti ih slabijima. Koristite li bazni lak, prije nego što ga nanesete, stavite na nokte losion za ruke koji će ispuniti praznine u noktu i zaštiti ga od hemikalija.

Ne dirati kožicu oko noktiju

Zaštitna kožica oko noktiju, kutikule, vrlo je osjetljiva, njena je uloga bitna i ona je tu s razlogom – da bi zaštitila nokte od vode, bakterije i svega ostaloga s čime vaše ruke dolaze u doticaj. Dermatolozi tvrde da ne biste trebali uklanjati kutikule oko noktiju, jer su tada nokti izloženi ulasku vode i veći je rizik od nastanka raznih infekcija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.