KORISNO

Šest stvari koje ne treba držati na radnoj površini kuhinje

Ostavljanje posuđa na pultu možda vam se čini odličnom idejom sve dok ne krenete čistiti

Posuđe za brašno, šećer ili so stavite u ormar ili u špajz. Ilustracija

Z. K.

6.11.2020

Stvari koje nisu odložene na svoja mjesta prave haos u kuhinji i stvaraju utisak neurednosti i prenatrpanosti. Evo kojih šest stvari nikad ne biste smjeli da držite na radnoj površini, savjetuju stručnjaci.

Koristite ladice

1. Pribor za kuhanje - Ostavljanje posuđa na pultu možda vam se čini odličnom idejom sve dok ne krenete da čistite i shvatite da je pult prekriven ljepljivim slojem prašine i masti. Zato svakako posuđe odložite na police ili u ladice koja je blizu šporeta kako biste mogli izvaditi samo ono što vam treba. 

2. Noževi - Setovi noževa obično su vrlo nezgrapni i imaju velike držače. Osim toga, ovakav način držanja ih otupljuje, stoga je puno bolja ideja pronaći prostor u ladici za njih.


Šoljice objesite o kuke. Ilustracija

3. Šoljice - Šoljice za kafu ili čaj izložene na radnoj površini samo skupljaju prašinu, pa ćete ih morati stalno ispirati. Ako nemate prostora u kuhinjskom ormaru, razmislite o tome da šoljice objesite o kuke, bilo unutar ormarića ili s donje strane.

4. Daske za sječenje - Daske za sječenje uvijek odložite u ormariće ili ladicu kako bi radna ploča izgledala urednije.

Uštedite prostor

5. Posude za odlaganje - Posuđe za brašno, šećer ili so stavite u ormar ili u špajz, a nikako na pult. Uštedite prostor na radnoj površini kako bi funkcionirala kao prostor za pripremu hrane, a sve što nije neophodno sklonite u kuhinjske ormare. Ovako ćete smanjiti i neizbježno prljanje posuđa. 

6. Flaše za ulje - Da, želimo ih nadohvat ruke za kuhanje, ali izgledaju neuredno. Osim toga, što je manje ulje izloženo svjetlu, to će duže trajati.

Najbolje ne držati ništa na pultu

Na radnoj ploči u kuhinji najbolje ne držati ništa. Ilustracija

Na radnoj ploči u kuhinji najbolje ne držati ništa. Čak i kad su u pitanju mali uređaji koji se svakodnevno koriste, poput sokovnika, aparata za kafu, blendera, treba dobro razmisliti koliko ih često koristite i koliko su dugo tada u upotrebi. Tačno, ako ih morate stalno uzimati i vraćati, to može poprilično zakomplicirati život.  Međutim, ako toster koristite samo nekoliko minuta ujutru, a on vam stoji na pultu 23 sata i preostalih pedesetak minuta, razmislite, da li zaslužuje to “počasno” mjesto. 

Osim toga, na ovaj način nećete stalno imati zatrpane police i izbjeći ćete kopanje po ormarima kad vam baš nešto zatreba. Treba podsjetiti i da na radnu ploču nikad ne treba stavljati posude koje iznosimo iz rerne jer šerpe i tepsije dosežu visoke temperature, što je može oštetiti, pa uvijek koristite podmetač.  Nikada nemojte stavljati vruće posude na vlažnu ili mokru radnu ploču, a iako je njena površina vrlo čvrsta i otporna, također, nemojte na njoj koristiti oštre noževe ili druge oštre predmete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.