KORISNO

Proizvodi s najmanjim razinama pesticida

Možda ne razmišljate o tome, ali oni mogu utjecati na zdravlje

I brokula ima moć samostalnog odbijanja insekata. Ilustracija

Z. K.

8.3.2022

Znamo koliko je važno jesti voće i povrće, ali jeste li razmišljali o tome kako neki proizvodi mogu biti prljaviji od ostalih? Često će uzgajivači pošpricati voće i povrće pesticidima kako bi se oni zaštitili od insekata i gljivica.


Dobro očistiti

Možda ne razmišljate o tome prilikom kupovine, ali dugoročno oni mogu utjecati na vaše zdravlje. U nastavku je popis namirnica koje imaju najmanje količine pesticida, a složen je od strane Američke udruge za okoliš (EWG).

Gljive - Iako rastu iz zemlje, nema ništa što je na njima “prljavo”, ali one se prije jela naravno moraju dobro očistiti od zemlje i prašine. Iznimno su ukusne u raznim jelima, a neki stručnjaci su ih proglasili superhranom kada je u pitanju zaštita od COVID-19.

Karfiol - Ova je namirnica ne samo da je čista već je izvrstan izvor vlakana i može pomoći kod gubitka kilograma. Puno je dobrobiti koje nudi ovo povrće, a odlična je i raznovrsna namirnica koju već danas trebate uključiti u prehranu.

Kivi - Možda nije vaš prvi odabir hrane, ali kako sadrže jako malo pesticida, ako uopće, vrijeme je da ga nabavite. Možda niste znali ali kora kivija je puna vlakana, a ako ćete i nju jesti, obavezno ga prethodno dobro operite.

Kupus - Ovo je jedna zanimljiva namirnica koja sama proizvodi komponente koje će odbijati insekte što znači da uzgajivači ne moraju koristiti pesticide kako bi od kupusa odbili insekte. Kako se radi i o iznimno zdravoj namirnici, trebali biste ju ionako češće jesti.


Odbijanje insekata

Brokula - I brokula ima moć samostalnog odbijanja insekata pa nije čudo što se tijekom istraživanja na brokuli pronašlo jako malo pesticida. Koliko je zdrava, ne moramo posebno napominjati, a od nje možete napraviti juhu, dodati je varivima ili ju grickati svježu.


Pravilna priprema

Vrijeme šparoga stiže, a sigurni smo da mnogi od vas ovu poslasticu obožavaju. Ako pak niste ljubitelj šparoge, možda je samo potrebno da ih naučite pravilno pripremati. Uz to, one sadrže enzime koji mogu razgraditi pesticide koji služe za obranu insekata što može pojasniti zašto se na njima njih ne nalazi puno.

Slobodno jedite

Zamrznuti grašak često se nalazi u našim zamrzivačima i ne razmišljamo kako je imala opnu koja ju je štitila od zraka i nametnika. Kada se opna očisti, grašak postaje čista namirnica koju možete bez straha jesti.

Također, patlidžan je još jedna zdrava namirnica koju biste trebali često jesti, potrebno ju je samo dobro oprati prije pripreme. Kako raste u zemlji, luk je namirnica koja sadrži jako malo pesticida, dakle možete ga bez straha koristiti u pripremi bilo kojeg jela. 

Ljubitelji avokada će uživati u informaciji da je ovo jedna od najčišćih namirnica koje možete pronaći u dućanu, a zahvaljujući zaštitnom sloju koji prevenira prodor pesticida u unutrašnjost. Koliko je avokado zdrav sigurno znate pa ga uključite u svoje obroke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.