URADI SAM

Kako pravilno očistiti zlatni nakit

Zlato je vrlo osjetljivo pa ga treba čistiti nježnim proizvodima kako ga ne biste oštetili

Pazite da ne oštetite nakit. Printscreen

M. Z.

9.2.2023

Zlato je vrlo osjetljivo pa ga treba čistiti nježnim proizvodima kako ga ne biste oštetili.

Zlato je oduvijek popularan materijal kako za nakit, tako i za pozlaćene ukrase i dekor, no treba ga i održavati čistim, ne samo da ljepše izgleda već i iz higijenskih razloga. Ipak, kod čišćenja treba paziti da se lomljivi komadi ne oštete, a sjaj ćete im lako vratiti uz nekoliko jednostavnih sastojaka.

Topla voda

Kako piše ''Express'', jedan od savjeta za čišćenje zlata je korištenje najobičnijeg deterdženta, a važno je samo da bude što blaži. U posudu s toplom vodom dodajte nekoliko kašika deterdženta za pranje suđa i ostavite nakit unutra pet do deset minuta. Kada ga izvadite, isperite ga tako što ćete ga staviti u posudu s gaziranom vodom; ona će pomoći ukloniti svu ''zavučenu'' prljavštinu i dubinski će ga očistiti.

Meka krpa

Još jedan od savjeta je korištenje četkice za zube i deterdženta za suđe. Nakon što ste nakit lagano oprali deterdžentom i iščetkali četkicom, dobro ga obrišite mekom i vlažnom krpom, pa onda suhom.

Zlatno ćete prstenje najlakše očistiti tako da ga uronite u šoljicu alkohola. Nakon samo nekoliko minuta, vratiti će im se stari sjaj i skinuti se sva nečistoća. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.