ZDRAVLJE

Raste broj tumora na mozgu u Engleskoj, razlog će vas zabrinuti

Index.hr

12.5.2018

Stopa oboljenja od agresivnih malignih tumora mozga više se nego udvostručila u Engleskoj u posljednjih nekoliko decenija. Naučnici upozoravaju da su mogući razlog mobiteli, prenosi CNN.

Stopa glioblastoma između 1995. i 2015. godine u Engleskoj se popela s 2,4 na pet oboljenja na 100.000 ljudi. To su pokazali rezultati istraživanja objavljenog ove sedmice u časopisu "Journal of Environmental and Public Health".

Analiza podataka u istraživanju ne daje podatke o uzrocima porasta broja slučajeva raka mozga, no istraživači smatraju da su za porast krivi faktori životnog stila.  

Jedan od njih je upotreba mobilnih uređaja. Moguća veza između upotrebe mobitela te tumora mozga ili promjena u mozgu ustanovljena je i u prijašnjim istraživanjima.

Istraživački rad ne bavi se mobitelima (…) no, čini se kao da su mobiteli zapravo najizgledniji uzrok - izjavio je voditelj istraživanja Aleksander Filips (Alasdair Philips). 

Naučnici sumnjaju na mobitele jer se tumori obično nalaze u područjima čeonog i sljepoočnog režnja, pokraj ušiju i čela. 

Međutim, tumori mozga još su izrazito rijetki. 

"Moj je savjet da, ako obavljate dugi poziv, svakako koristite hands-free uređaj, ali ne bih paničario zbog toga - zaključuje Filips.

Jesu li mobiteli odgovorni za porast stope tumora?

U novom istraživanju uspoređeni su podaci o registriranom broju tumora britanskog Ureda za nacionalne statistike. Između 1995. i 2015. godine u Velikoj Britaniji dijagnosticirano je 81.135 slučajeva tumora mozga, s porastom od 1.548 slučajeva godišnje.

Autori istraživanja navode kako je ionizirajuće zračenje, osobito od rendgenskih zraka koje se koriste u CT snimcima, najizgledniji faktor porasta broja dijagnoza glioblastoma. Kao moguće uzroke spominju i radijaciju tokom testiranja atomskih bombi te onečišćenje zraka povezano s prometom.

Lajon Šahab (Lion Shahab), profesor epidemiologije i javnog zdravstva sa Sveučilišnog koledža u Londonu, također napominje kako istraživanjem nije dokazana uzročno-posljedična veza između upotrebe mobitela i porasta slučajeva raka.

Postoje statističke tehnike kojima je to moguće utvrditi (…) To ovdje nije učinjeno", izjavio je Shahab. "Čak i da je takva veza nađena, korelacija ne znači uzročnost - dodao je. 

- Upotreba mobilnih telefona u populaciji porasla je s manje od 15 posto na 95 posto u razdoblju obuhvaćenom istraživanjem, no ne vidimo isti porast u broju malignih tumora mozga - naglašava Shahab.

Dodaje kako je poveznica između mobitela i raka špekulativna te da ne bi trebala odvlačiti pažnju od promjena životnog stila za koje znamo da pridonose smanjenju rizika od raka, kao što su zdrava prehrana, manja konzumacija alkohola i prestanak pušenja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.