ISTRAŽIVANJA

Znate li zašto dnevne povrede zarastaju brže od noćnih

Naš unutrašnji sat je razlog zašto rane koje zadobijemo tokom dana zacijele brže nego one koje se dese noću

Ilustracija

Avaz.ba

18.10.2018

Eksperimenti s ćelijama kože i drugim ćelijama miševa pokazali su da dnevne povrede zacjeljuju dva puta brže od noćnih. Kada su slična ispitivanja urađena na ljudima, kod 118 pacijenata primijećeno je da je njihovim ranama nastalim noću trebalo 60 posto više vremena da zacijele nego onima koje su se desile u toku dana. 

Istraživanje je objavljeno u Transnacionalnom medicinskom žurnalu. Unutrašnji sat regulira zacjeljivanje rana ćelija kože i optimizira zacjeljenje tokom dana. Ovo može da se pokaže kao korisno za operacije i druge medicinske intervencije i može da doprinese do novih lijekova koji mogu da doprinesu zacjeljenju rana.

Dnevni ritam prilagođava se različitim fazama dana, utječe na spavanje, ponašanje, nivo hormona, tjelesnu temperaturu i metabolizam.

- Pokazali smo da dnevni ciklus u satu našeg tijela kontrolira kako brzo oštećene ćelije kože zacjeljuju i kako se oštećeno tkivo oporavlja uz jedan veoma važan protein koji se zove aktin - rekao je autor studije Ned Hojl (Hoyle).

Efikasan oporavak kože krucijalan je za sprečavanje infekcije, a kada zacjeljenje pođe po zlu, rane mogu da ostave trajan i nepopravljiv ožiljak. Daljnja istraživanja vezana za zacjeljenje rana i doba dana kada one nastaju mogu umnogome doprinijeti razvoju lijekova koji pospješuju zacjeljenje rana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.