SAVJETI

Zbog čega se budimo umorni i bez energije

Vaše tijelo kao da je naelektrisano i ne može se odmah smiriti

Ilustracija

CDM

18.10.2018

Otišli ste da spavate na vrijeme i zapravo ste sasvim dobro spavali, a ujutro se ipak osjećate mahmurno i iscrpljeno? Nedostatak sna nije jedini razlog umora i iscrpljenosti. Možda je riječ o sljedećem…

Uvečer pijete alkohol

Kad dani postanu kraći, a noći hladnije, teško ćemo odoljeti čaši dobrog crnog vina uz večeru. Ali izgleda da nam, iako vino najprije pomaže da brže zaspimo, prijete jutarnji umor i mahmurluk. Naime, zbog alkohola smo manje u takozvanoj čvrstoj REM-fazi sna, odnosno duže smo u fazi laganog sna, objašnjavaju naučnici. Neko ko spava osam sati pod utjecajem alkohola, nakon buđenja će se osjećati kao neko ko je vrlo malo i loše spavao. 

Uzeli ste lijekove

I ovdje važi: možda lijekovi za spavanje ili neki drugi (poput antihistaminika) pomažu da se smirite i lakše zaspite. Ali ujutro ćete se osjećati iscrpljenije. Naime, ti lijekovi ometaju naš prirodni ritam sna i izbacuju nas iz ravnoteže – u najgorem slučaju, cijeli sljedeći dan. 

Previše svjetla u spavaćoj sobi

Možda zvuči iznenađujuće, ali je istina: koliko je mračno u našim spavaćim sobama zavisi od toga koliko ćemo se odmorno osjećati ujutro. Previše svjetla može djelovati na tijelo, tako da ono premalo vremena provede u REM-fazi sna, a onda prijete umor i iscrpljenost ujutro. Dakle, na prozore navucite debele zavjese ili investirajte u dobre roletne i primijetit ćete brzo razliku.

Trenirajte neposredno prije odlaska u krevet

Prije spavanja otišli ste da trčite kako biste se iscrpljeni bacili u krevet? U principu je to dobra ideja, ali vaše tijelo se neće baš u potpunosti složiti s tim. Naime, iako se nakon intenzivnog sporta osjećate umorno, vaše tijelo još kao da je naelektrisano i ne može se odmah smiriti.

Gledate televiziju prije spavanja

Mnogi od nas završe naporan radni dan pred televizorom ili računarom da bismo skrenuli misli sa svakodnevnog stresa, posla, briga ili problema. Međutim, ako su ekrani u spavaćoj sobi, tijelo će se osjećati budnim. Možda čak i brzo zaspite gledajući omiljenu seriju, ali tijelo se neće odmoriti kako bi trebalo. Dakle, sklonite televizor (i telefon) iz spavaće sobe i tu prostoriju koristite isključivo za spavanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.