PREPORUKE

Šta se događa samo 20 minuta nakon što ispušite posljednju cigaretu: Pogledajte, zanimat će vas

Nakon 48 sati tijelo je izbacilo većinu ugljenmonoksida

Ako prestanete pušiti, imat ćete fenomenalne rezultate. Ilustracija

Večernji list

27.11.2018

Bilo da ste pušač ili ne, svjesni ste štetnosti te loše navike. Pasivni pušači, također trpe posljedice štetnog duhanskog dima na svoje zdravlje, stoga je odluka da prestanete pušiti odlična u svako doba. 

Nedavno istraživanje pokazalo je da je vrlo malo pušača svjesno toga da dodavanje šećera duhanu povećava količinu toksina u dimu cigarete, pišu autori istraživanja u časopisu "Nicotine and Tobacco Research". 

Cigarete sadrže prirodne i dodane šećere koji smanjuju "gorčinu" cigarete, zbog čega se njen dim lakše inhalira. No, oni istovremeno povećavaju količinu štetnih hemikalija u duhanskom dimu, kao i ovisnički potencijal pušenja, kaže dr. Andrju Seidenberg (Andrew Seidenberg), doktor na Univerzitetu Sjeverna Karolina. 

Pušači su svjesni koliko je teško donijeti odluku o prestanku pušenja, no i koliko je još teže ostati dosljedan i ne pripaliti više nikada nijednu cigaretu. No, za one koji su stava da je to lakše reći nego učiniti, možda ovo bude poticajni vjetar u leđa da se zauvijek riješe štetne navike. 

Evo šta se događa u tijelu nakon što ispušite svoju posljednju cigaretu.

Nakon 20 minuta normalizira se krvni pritisak i srčani ritam. Nakon osam sati nivo kisika u tijelu se normalizira i počinje opadati nivo ugljenmonoksida i nikotina. 

Nakon 48 sati tijelo je izbacilo većinu ugljenmonoksida, a pluća se počinju čistiti od toksina. Čula mirisa i okusa postaju intenzivniji. 

Nakon 72 sata nestaju problemi s disanjem koje ste kao aktivni pušač imali. Raste nivo energije u tijelu. Nakon tri do devet mjeseci funkcija pluća znatno je bolja. Nakon jedne godine rizik od moždanog udara i infarkta reducira se za pola u odnosu na osobe koje i dalje puše. Nakon 10 godina rizik od raka pluća upola je manji u odnosu na pušače, a riziku od zatajenja srca podliježete u istoj mjeri kao i osobe koje nisu nikada pušile.

  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.