ISTRAŽIVANJE

Osobe koje stalno zaboravljaju stvari su veoma posebne

Nove uspomene doslovno upisuju na mjesto starih

Savršeno pamćenje nije povezano sa inteligencijom. Društvene mreže

Avaz.ba

18.1.2019

Skoro da je nemoguće zapamtiti svaki detalj i svaku situaciju, a nemoguće je sjetiti se svega što smo naučili u školi, pogotovo prije mnogo godina.

Kada nešto zaboravite, obično se osjećate glupo. Ne osjećate se dovoljno inteligentnim dok stojite nasred radnje i pokušavate da se sjetite svega što vam treba. Isto je i kada uđete u sobu i zaboravite po šta ste to krenuli.



Društvene mreže

Ako se pitate zašto se ove male rupe u mozgu stvaraju tako iznenada, poručujemo vam da nemate razloga za brigu. 

Istraživači Pol Frenklend (Paul Frankland) i Blejk Ričards  (Blake Richards) sa Univerziteta Toronto otkrili su da se nove uspomene doslovno upisuju na mjesto starih. Zbog toga nam je teško da zapamtimo stare impresije.

Prema istraživanju, savršeno pamćenje nije povezano sa inteligencijom ni na koji način. Iako mislite da je neko sa odličnim pamćenjem ujedno i inteligentan, zapravo je mnogo lakše i korisnije zapamtiti neke važnije stvari i zaboraviti manje bitne. 

- Veoma je važno da mozak zaboravi nebitne detalje i da se fokusira na stvari koje će mu pomoći da donese odluke u pravom trenutku - objasnio je Ričards.

Mozak ima mali mehanizam koji se naziva hipokampus i ova komponenta mozga skladišti uspomene. Ona radi tako da se eliminišu nebitni detalji kako bismo mogli da se fokusiramo na važne. Ovo utiče na nas da donosimo mnogo važnije odluke na mnogo efikasniji način. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.