ORDINACIJA

Bol u kičmi je najčešći uzrok velikog broja dana bolovanja

Uzroci mogu biti težak fizički rad, višesatni nepravilni tjelesni položaj, a tegobe redovno uzrokuju opušteni ili prenapregnuti mišići

Moramo voditi računa o početku bolesti. Ilustracija

Dr. Edin Buljugić

4.2.2021

Lumbago (bolna kičma) je jedan od najučestalijih zdravstvenih problema današnjice te se procjenjuje da 80 posto populacije tokom svog života ima barem jednom bolove u kičmi ili slabinskom, donjem dijelu kičme.

Najčešći uzrok

Buljugić: Moramo voditi računa o početku bolesti. Avaz

Tako je bol u kičmi postao veliki javnozdravstveni problem jer je najčešći uzrok izostanka s posla i velikog broja dana bolovanja. U narodu su rašireni mnogobrojni nazivi, od kojih je poznatiji lumbago, a jedan od popularnih naziva hexenschus ili vještičji ubod govori o naglom nastanku i karakteru bolesti. Najčešći uzrok je pretjerano nepravilno i prekomjerno tjelesno naprezanje koje premašuje snagu leđnih mišića, sveza i međukičmenih kolutova. To može biti težak fizički rad, višesatni nepravilan tjelesni položaj, a tegobe redovno uzrokuju opušteni ili prenapregnuti mišići.

Tkiva koja su pretjerano napeta mogu se u jednom trenu zgrčiti i pretvoriti u izrazito tvrdu i bolnu regiju uz iznenadnu žestoku i jaku bol. Bol u kičmi može nastati i postepeno uz osjećaj nelagode koji postepeno jača u sve jaču bol. Simptom je bol u slabinskom dijelu kičme koja može nastati naglo ili postepeno, biti lokalizirana u donjem dijelu kičme ili se širiti u jednu ili obje noge te pojasastog tipa prema naprijed.

Moramo voditi računa o početku bolesti, ozljeđivanju, podizanju tereta i trajanju tegoba. Važna nam je informacija o postojanju sličnih tegoba ranije i drugim zdravstvenim poremećajima kičme, općem zdravstvenom stanju te značajkama boli (mjesto najžešće boli, uzročna veza s opterećenjem i rasterećenjem, širenje boli u noge i zahvaćenost, bol pri napinjanju - kašljanje, kihanje, smije...).

Pravilna dijagnoza

Dijagnoza uključuje rendgenski snimak kičme te funkcionalne snimke u maksimalnom pretklonu naprijed i natrag. Po potrebi se mogu učiniti slojevne RTG-snimke, RTG zdjelice i kukova, vrlo rijetko pretraga ultrazvukom. Rade se i elektroneuromiografija (kada se bolovi šire u noge), lumbalna mijelografija ili radikulografija (prikaz korjenova živaca uz pomoć kontrasta), te kompjutorizirana tomografija i magnetska rezonanca, koje puno detaljnije prikazuju promjene.

Liječenje tegoba

Nakon utvrđenja uzroka boli, pristupa se liječenju prema vrsti bolesti. Koristi se fizikalna terapija, koja kod velikog broja bolesnika značajno smanjuje tegobe (masaža ledom, ručna i podvodna masaža, topli oblozi, infracrvena i ultraljubičasta lampa, razne vrste elektroprocedura, magnetoterapija, ultrazvuk, laser i dr.). Neizostavan dio liječenja je adekvatna gimnastika, po mogućnosti i u vodi, a primjenjuju se i razni oblici trakcije (istezanja zgrčenih mišićnih struktura na posebno konstruiranim krevetima).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.