SAVJETI

Kako pomoći svom tijelu ako cijeli dan sjedite na poslu?

Duže vrijeme sjedenja moglo bi da prouzrokuje različite negativne zdravstvene ishode, uključujući rak, bolesti srca

Duže vrijeme sjedenja moglo bi da prouzrokuje različite negativne zdravstvene ishode. ILUSTRACIJA

A. F.

21.8.2021

Redovno hodanje može da pomogne u ublažavanju simptoma anksioznosti i depresije. Šetnja vam nudi blagodeti za fizičko zdravlje, a istovremeno poboljšava vaše emocionalno blagostanje.

Duže vrijeme sjedenja moglo bi da prouzrokuje različite negativne zdravstvene ishode, uključujući rak, bolesti srca... Nedavno je studija objavljena u časopisu "Sport Sciences for Health" otkrila da bi duže sjedenje moglo da ima negativne učinke na mentalno zdravlje.

Zaključak je da stalno sjedenje za stolom ili na kauču utiče na ljudsko tijelo.

Ovi savjeti i trikovi pomoći će vam da tokom dana ili radnog vremena protegnete malo noge i dignete se sa stolice.

Nakon svakog obroka prošetajte 10 minuta

Krećite se posle jela. Ova praksa održava nivo šećera u krvi stabilnom, što će vam pomoći da održite hormone u ravnoteži. Podržava metabolizam i pomaže u probavi. Redovno hodanje može da pomogne u ublažavanju simptoma anksioznosti i depresije. Šetnja vam nudi blagodeti za fizičko zdravlje, a istovremeno poboljšava emocionalno blagostanje.


stegnite se 5 minuta stojeći

Ako satima dugo sjedite, ustanite se i istegnite. To će vam pomoći da se riješite stresa, da se malo protegnete i budete fleksibilni.


Očistite svoj prostor

Odvojite nekoliko minuta u danu za čišćenje okoline. Ne samo da ćete se pokrenuti, već i studije pokazuju da čisti prostor može da pomogne u podizanju energije i može da razbistri um.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.