STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Povećana koncentracija polena u zraku, budite oprezni

Poželjno je, ako je to ikako moguće, izlaziti poslije kiše

Osim ambrozije, u zraku su prisutni i drugi poleni. Ilustracija

Z. K.

16.9.2021

Trenutno je mnogo građana kod kojih se aktivirala alergija na ambroziju, a koncentracija polena u zraku je iznad prosječnih vrijednosti. Stručnjaci upozoravaju na to da se u ovo vrijeme javlja polen korova i da oni najosjetljiviji trebaju uzimati lokalnu terapiju barem tri sedmice prije početka simptoma, a ne kada već počnu.

Koncentracija polena ambrozije u zraku trenutno je iznad prosječnih vrijednosti i uvećana je za skoro 16 puta. Stručnjaci ističu da je potpora u vitaminu D, koji potiče T-ćelije, dobra za odbranu.

Osim ambrozije, u zraku su prisutni i drugi poleni, kao što su konoplja, štirevi, kopriva i trava i njihova mješavina dodatno otežava situaciju. Stručnjaci savjetuju da se ne boravi u prirodi tokom očekivanog cvjetanja, kao i da napolju treba nositi naočale. Poželjno je, ako je to ikako moguće, izlaziti poslije kiše, često umivati lice vodom, nekada i fiziološkim rastvorom.

Univerzalni lijekovi su antihistaminici za oralnu upotrebu, sprejevi te kapi izotoničnih rastvora sa ili bez kortikosteroida, u zavisnosti od vrste i jačine alergijske reakcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.