ISTRAŽIVANJA

Depresija u mladosti veća šansa za ovu bolest u starosti

Istraživači su razvili statistički model za predviđanje prosječnog luka depresije među 15.000 učesnika studije starosti od 20 do 89 godina

Depresija bi mogla povećati rizik od demencije. Ilustracija

Z. K.

13.10.2021

Mladi ljudi, možda, donekle su zaštićeni od demencije, ali može biti i obrnuto. Ako ste depresivni u mladosti, vaše šanse za demenciju rastu s godinama, pokazala je nova studija objavljena u časopisu “Journal of Alzheimer's Disease“.


Stopa opadanja

Istraživanja, koja su rađena na Kalifornijskom univerzitetu, Odjeljenja za psihijatriju i bihevioralne nauke u San Francisku, pokazala je da što su veći simptomi depresije, niža je kognicija i brže stope opadanja.

Starije odrasle osobe za koje se procjenjuje da imaju umjerene ili visoke depresivne simptome u ranoj mladosti pokazale su pad kognitivnih sposobnosti tokom 10 godina, istakli su istraživači s Kalifornijskog univerziteta.

Istraživači su razvili statistički model za predviđanje prosječnog luka depresije među 15.000 učesnika studije starosti od 20 do 89 godina. Pokazalo se da je u grupi od oko 6.000 starijih osoba vjerovatnoća kognitivnog oštećenja bila sedam posto veća za one koji su imali simptome depresije u ranoj mladosti, i 43 posto veća za one sa simptomima depresije u kasnijem periodu života.


Povećan rizik

Nekoliko mehanizama objašnjavaju kako bi depresija mogla povećati rizik od demencije. Među njima je i to što hiperaktivnost centralnog sistema za odgovor na stres povećava proizvodnju hormona stresa glukokortikoida, što dovodi do oštećenja hipokampusa, dijela mozga neophodnog za formiranje, organiziranje i čuvanje novih uspomena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.