KORISNO

Sok od paradajza blagotvorno djeluje na imunitet

Bogat je vitaminom B6, za koji se vjeruje da razbija homocistein, aminokiselinu koja oštećuje krvne sudove

Koristan je za djecu, žene i muškarce. Ilustracija

Z. K.

27.11.2021

Nije lako pobrojati sve prednosti koje sok od paradajza ima kada je u pitanju zdravlje. Kada je svjež i bez dodataka, sok od paradajza je odličan izvor vitamina A i C, pa blagotvorno djeluje na imunitet, zdravlje zuba i kostiju. Bogat je vitaminom B6, za koji se vjeruje da razbija homocistein, aminokiselinu koja oštećuje krvne sudove. Sok od paradajza smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi zahvaljujući niacinu koji sadrži, poboljšava ten i stimulira probavu, kažu stručnjaci.

Nutricionisti savjetuju da je najzdraviji kada se pripremi u kućnoj radinosti jer kupovni može sadržavati dodatne šećere koji umanjuju njegova korisna svojstva. Ovo je najbolji sok za ishranu srčanog mišića. Koristan je i za djecu, i za žene, i za muškarce svih starosnih dobi.

 Nizak glikemijski indeks automatski svrstava sok od paradajza na listu namirnica za dijabetičare, a njegove prednosti su nizak sadržaj kalorija i visok sadržaj kalija. Međutim, navode nutricionisti, u nekim slučajevima, sok od paradajza može donijeti više štete nego koristi. Posebno, kod akutnog pankreatitisa i gastritisa. Osim toga, konzumiranje sa skrobnom hranom kao što su krompir, riža i hljeb može dovesti do stvaranja kamena u bubregu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.