RIJEČ STRUKE

Dr. Adnan Delić, kardiolog: Treba li primiti vakcinu protiv COVID-19, odgovor je da

Sama korona je prije svega plućna bolest i uzrokuje puno više problema od miokarditisa i tromboze

Bolest je nekoliko desetina hiljada puta smrtonosnija od vakcina. Ilustracija

Piše: Z. Karić

17.12.2021

Kao što smo vidjeli, kaže dr. Adnan Delić, blage nuspojave vakcinacije protiv COVID-19 su dosta česte, ali ne ostavljaju posljedice i obično kratko traju. S druge strane, ozbiljne, pa i fatalne posljedice, iako rijetke, zaista postoje.

- Ipak, ali moramo se oduprijeti porivu da uporedimo efekte vakcine s efektima bez vakcine. S obzirom na zaraznost SARS-CoV-2, moramo uporediti efekte vakcine s efektima samog COVID-a da bismo napravili racionalnu procjenu rizika. Miokarditis se zaista može javiti kao posljedica vakcinacije protiv COVID-19, i to u prosjeku kod 2 od 100.000 osoba. S druge strane, sam COVID-19 uzrokuje miokarditis kod 150 od 100.000 osoba, tj. 75 puta više - kazao je dr. Delić.


Dr. Delić: Racionalna procjena rizika. Avaz

TTS je specifična bolest vezana za vakcinu i teško ju je direktno porediti s trombozom u sklopu COVID-19.

- Naravno, sam COVID-19 je prije svega plućna bolest i uzrokuje puno više problema od miokarditisa i tromboze. Sama bolest je nekoliko desetina hiljada puta smrtonosnija od vakcina. Prama tome, racionalan odgovor na pitanje „Treba li se vakcinisati?“ je, svakako - da. Na svakog pacijenta koji umre od posljedica vakcinacije nekoliko hiljada (ako ne i desetina hiljada) života bit će spašeno vakcinom - rekao je dr. Delić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.