KORISNO

Kako na nas utječe finansijski stres

Kako i hranu koristimo kada smo pod velikim stresom, to isto radimo i s novcem

Dugovanje ima veliki utjecaj na mentalno zdravlje. Ilustracija

Z. K.

5.1.2022

Finansijski zdravstveni institut definira finansijski stres kao stanje koje je rezultat finansijskog ili ekonomskog događaja koji kreira anksioznost i brigu i prati ga reakcija u obliku psihičkog stresa. Novija istraživanja povezuju finansijski stres s mentalnim zdravljem.


Trošenje novca

Dr. sc. Eni Harper (Annie), antropologinja i naučnica koja stoji iza spomenute studije, navela je kako se većina učesnika studije u tom trenutku borila s dugom i proživljavala veliki stres. Dugovanje ima veliki utjecaj na mentalno zdravlje i čini se da, kad su se riješile sve financijske tegobe pojedinca, i svi su drugi problemi postali lako rješivi.

U svakodnevnom životu finansijski stres može imati negativan utjecaj na sve odluke koje donosite vezano za trošenje. Kako i hranu koristimo kada smo pod velikim stresom, to isto radimo i s novcem, pa pojedinac može koristiti trošenje novca kao terapiju koja mu pruža olakšanje. Naravno da dugoročno to može donijeti dodatne probleme.


Unijeti promjene

Prema riječima dr. Harper, postoje promjene koje se moraju napraviti kako bi se smanjila razina stresa uzrokovana finansijama. Ona savjetuje da u svakodnevicu uvedete nešto što naziva “finansijski wellness”. Kao što ćete posegnuti za zdravstvenim savjetima i u život unijeti promjene, tako biste trebali poduzeti određene korake kako biste održali i finansijsko zdravlje.

Je li važan način na koji trošite novac? Da, i upravo to morate shvatiti. Kupovanje “iskustva” i pomaganje drugima može voditi do sreće, a postoje i istraživanja koja stoje iza ove tvrdnje.

Lična satisfakcija

Postoji li magični broj? Da i ne. Vjerovali ili ne, neka istraživanja rađena su i na ovu temu.

Studija iz 2010. godine je otkrila kako, kada je u pitanju bogatstvo, lična satisfakcija životom ne povećava se nakon što osoba prima određenu svotu u godini za svoj rad. U situaciji kada godišnja plaća zadovoljava pojedinca, lakše se nosimo s velikim stresorima poput zdravlja, veza ili usamljenosti.


Šta možete uraditi

Novac možda ne može kupiti sreću, ali postoje stvari koje možete napraviti da biste povećali taj osjećaj. Razmislite o sljedećem: Napišite na papir na čemu ste zahvalni - Upravo će vas ta navika učiniti sretnijima i pozitivnijima. Umjesto razmišljanja o tome što nemate, razmišljajte o svim stvarima koje imate.

Meditirajte - Očistite misli i fokusirajte se na sebe umjesto na stvari koje posjedujete.

Vježbajte - Vježbanje može pomoći pri otpuštanju endorfina, što vodi do kratkotrajnog osjećaja sreće. Isto tako će učiniti da se osjećate bolje u svojoj koži.

Šta smo naučili? - Novac ne može kupiti sreću, ali može donekle probuditi taj osjećaj.

Kupujte stvari koje će vas ispunjavati. Sreću u međuvremenu možete pronaći u druženju s prijateljima i porodicom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.