KORISNO

Navika koja pomaže u suzbijanju neugodne nuspojave

Ako ćete ujutru odabrati slatki doručak, na primjer žitarice sa dosta šećera, tada nećete postići mnogo

Doručkom pobijedite loš zadah iz usta. Ilustracija

Z. K.

6.1.2022

Doručak vas najbolje razbudi, pogotovo ako sadrži pravu mjeru zdravih nutrijenata, ali mnogi tvrde da ujutru ne mogu ništa da jedu. Doduše, na doručak, pogotovo obilan, treba se priviknuti, pa ako ne doručkujete polako potrebno je da stvorite naviku da jedete čim ustanete.Previše bakterija

Osim što je zdrava i ugodna, ova navika može vam pomoći i u suzbijanju jedne neugodne nuspojave. Naime, ljudi koji ne doručkuju često u ustima zadržavaju previše bakterija, pa im jako smrdi iz usta, a kad bi jeli, hrana bi pokupila bakterije i tako isprala usta, upozoravaju stručnjaci.

Doktor Mervin Drujan (Mervyn Druyan) iz Londonskog centra za estetsku stomatologiju napominje da je zanemarivanje doručka nezdrava i “prljava” navika jer su usta zbog toga dugo suha i lepljiva od viška bakterija, što je savršeno mjesto za njihovo razmnožavanje, a nema ni dotoka svježe pljuvačke koja će ih lakše ispirati.

Znajte, međutim, da ako ćete ujutru odabrati neki slatki doručak, na primjer žitarice sa dosta šećera, tada nećete postići mnogo jer su šećeri, također, idealni za razmnožavanje bakterija.


Voda i voćka

Ali, ako patite od lošeg zadaha, svakako se potrudite da ujutru doručkujete, a idealno bi bilo da počnete vodom i voćkom. Onda pojedite malo sjemenki, a nakon toga uobičajenu hranu za doručak. Tako biste mogli da ubijete dvije muhe jednim udarcem - loš zadah i loš režim ishrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.