RIJEČ STRUKE

Hrkanje i apneja su usko povezani: Javljaju se prekidi disanja u snu, što može biti kobno

Žrtve ovog „mučenja“ u snu svjesne su da gube energiju, da su umorne cijeli naredni dan, ali ne znaju razlog

Sve osobe koje hrču nemaju apneju u spavanju. Ilustracija

Piše: Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević

14.2.2022

Hrkanje je specifična zvučna manifestacija tokom spavanja koja se javlja pri kretanju zraka tokom disanja.


Stvaranje vibracija

Otvoren dišni put za prolaz zraka u pluća postiže se pomoću napetosti mišića grla i jezika, ali kada spavamo, mišići grla i jezika se opuštaju i dovode do priljubljivanja mekih zidova dišnog puta, što otežava prolaz zraka.

Kako se dišni put steže pa ponovo širi da bi potekao zrak u pluća, to naizmjenično stezanje i širenja dišnog puta stvara vibracije. To vibriranje zidova dišnog puta stvara glasovnu tutnjavu - hrkanje, što je znak da je disanje otežano i da se dišni put zatvara, a to dovodi do prestanka disanja ili apneje.

Sve osobe koje hrču nemaju apneju u spavanju, ali je sigurno da one koje glasno hrču imaju povremeno atake prestanka disanja. Apneja je stanje prestanka disanja u snu. Zapravo, postoje dva tipa apneje: centralna (moždana) i opstruktivna apneja u spavanju.


Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević. Avaz

Do centralne apneje dolazi kod poremećaja funkcije na nivou dijafragme i mozga ili živčanih veza među njima. Nasreću, ta je varijanta poremećenog disanja u spavanju rijetka te, kada se raspravlja o apneji u spavanju, to se odnosi na opstruktivnu apneju. Priroda nas je obdarila grlom, mekim zidom, koji se mogu stisnuti/priljubiti tokom spavanja i zaustaviti protok zraka u pluća.



Dvije mogućnosti

U trenutku prestanka disanja neposredna budućnost nudi nam dvije mogućnosti: smrt ili buđenje, kako bismo ponovo počeli disati. U apneji se ugljendioksid nagomilava u krvotoku, a nivo kisika, neophodan za život, naglo pada. Nakon minute ili više mozak je u panici bez kisika i baš kad smrt izgleda neizbježna, osoba se naglo probudi ili je neko ko je u njenoj blizini potakne da se probudi.

Iznenadne smrti u snu su posljedica apneje koja je trajala duže od jedne minute. Ljudi s apnejom toliko glasno hrču da se njihovo hrkanje može čuti van stana ili kuće. Žrtve ovog „mučenja“ u snu svjesne su da gube energiju, da su umorne cijeli naredni dan, ali ne znaju razlog dok im neko, kome vjeruju, ne kaže šta se događa s njima tokom spavanja.

Upozoravajući znaci

Prvi znak prijetećeg problema prestanka disanja u snu je hrkanje. Osobe koje hrču dok spavaju pate od visokog krvnog pritiska i dnevnog umora. Osim ovih simptoma, mogu imati i druge poteškoće, kao što su isušena sluznica usta i ždrijela, ezofagealni refluks (vraćanje kiselog želudačnog sadržaja u jednjak), učestalo mokrenje, obilno znojenje, jutarnje glavobolje, gubitak sluha i smanjen seksualni nagon i kod muškaraca i žena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.