RIJEČ STRUKE

Limfna drenaža pomaže u izlučivanju štetnih tvari iz tijela

Cjelokupan tretman dovodi do stanja opuštenosti, umanjenja te prestanka otečenosti i boli

Terapijom se potiče funkcija limfnog sistema. Ilustracija

Piše: Dr. Edin Buljugić

21.2.2022

Limfni sistem je dio cirkulatornog sistema ljudskog tijela i od vitalnog je značaja za imunološki sistem. Limfni sistem se sastoji od široke mreže limfnih sudova, koji su veoma slični krvnim sudovima, i nose tečnost koja se zove limfa. Limfni sistem je bitan za pravilno raspoređivanje hranljivih materija koje unosimo u organizam.


Eliminacija toksina

Limfa se sastoji od bijelih krvnih zrnaca (neophodnih za imunološki sistem), velike količine masti i ostataka bakterija i ćelija. Limfa se u organizmu proizvodi kao vanćelijska tečnost, a zatim ulazi u limfne sudove i eliminira toksine nakupljene u organizmu i poboljšava protok hranljivih materija do tkiva i organa.

Sjedilački način života, stresni dani na poslu i brza putovanja ostavljaju tragove na vašem tijelu. Često se dešavaju problemi s otečenim bolnim nogama, kao i smanjen limfni protok. Limfna drenaža je terapija kojom se metodom upuhivanja zraka stvara pritisak na tačno određene dijelove tijela, čime se mehanički potiskuje nataložena međustanična tekućina.


Nekoliko ciklusa

Terapijom se potiče funkcija limfnog sistema pa se tako brže izlučuju štetne tvari iz tijela, kao i suvišne tekućine. Cjelokupan tretman dovodi do stanja opuštenosti, umanjenja te prestanka otečenosti i boli.


Dr. Edin Buljugić. Avaz

Limfna drenaža je tehnika kojom se djeluje na uspostavljanje ravnoteže tekućina u organizmu, pomaže rad limfnog sistema i na taj način poboljšava opće stanje tijela pozitivno utječući na rad vegetativnog nervnog sistema i na cijeli imunološki sistem.

Centralna jedinica, u zavisnosti od odabranog programa, šalje odgovarajući zračni pritisak na različite dijelove odijela, prateći određeni redoslijed. Svaki dio odijela će postepeno bubriti, lagano pritišćući tijelo, a zatim se ispuhati. To traje nekoliko ciklusa, ovisno o odabranom tretmanu. Normalni tretman limfne drenaže obično uključuje sesiju 20-40 minuta. Rezultati su vidljivi već od četvrte ili pete sesije.

Uspostavlja ravnotežu

Limfna drenaža omogućava ublažavanje i uklanjanje raznih zdravstvenih tegoba, poput limfedema, raznih oteklina, neuroloških bolesti, nakon operacija, poslije liposukcije, kod problema s lošom cirkulacijom, celulitom, migrenama i bolovima u mišićima, reumatskih oboljenja, sportskih ozljeda, kod stresa i napetosti. Naime, pozitivno djeluje kod cijelog spektra tegoba koje donosi današnji način života.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.