RIJEČ STRUKE

Problem s kojim se susreću mnogi sportisti: Povrede medijalnog kolateralnog ligamenta

Česte su kod skijaša, nogometaša, odbojkaša, borilačkih sportova, kod plivača prsne tehnike...

Povreda se dešava kod doskoka ili iskoraka. Agencije

Piše: Dr. Edin Buljugić

17.3.2022

Medijalni kolateralni ligament (MCL) je jedan od četiri ključna ligamenta koji stabiliziraju koljeno. Kada ne bi bilo MCL-a, naše koljeno bi prilikom svakog koraka proklizavalo prema unutra umjesto da stoji stabilno u svojoj ravni.


Fizikalni pregled

MCL spaja bedrenu kost (condylus medialis ossis femoris) i cjevanicu (condylus medialis ossis tibialis).

 Ovaj ligament se nalazi s unutrašnje strane zgloba koljena.

Kada sumnjamo da je došlo do prekida MCL-a, treba obaviti fizikalni pregled. Osim toga, rendgenski snimci mogu biti indicirani. U dijagnostici ključnu ulogu igraju ultrazvučni pregled, a po potrebi i snimak magnetne rezonance.


Dr. Edin Buljugić. Avaz

Tinejdžeri koji rastu zapravo mogu imati frakturu kroz ploču rasta, a ne stvarni prekid MCL-a, te je važno to razlikovati, jer postoje razlike u liječenju prijeloma i kidanja ligamenta.

Najčešći mehanizam povređivanja MCL-a je kontaktni ili nekontaktni valgus stres koljena koje je blago savijeno.


Smjer kretanja

Često se dešava kod doskoka, iskoraka, promjene smjera kretanja, gdje je biomehanika izvedbe pokreta narušena, odnosno koljeno nije poravnato sa stopalom, kukom i ramenom tokom izvedbe, što vodi ka valgus propadanju koljena i povredi MCL-a, koja može, ovisno o sili koja utječe na koljeno, biti samostalna ili u kombinaciji s drugim povredama ligamenata ili mekih tkiva koljena.

Povrede MCL-a česte su kod skijaša, nogometaša, odbojkaša, borilačkih sportova, kod plivača prsne tehnike (zbog specifičnog položaja koljena i stopala)...

Kako se liječi

Izolirane povrede kolateralnih ligamenata, a najčešće je to medijalni kolateralni ligament, najčešće se liječe konzervativno - nošenjem steznika u trajanju od šest sedmica, uz intenzivne fizikalne procedure koje su neophodne. U slučaju udružene povrede, puknuća prednje ukrižene sveze i kolateralnog ligamenta, prvo se stavlja steznik. Nakon toga se pristupa operacijskom liječenju rupture prednje ukrižene sveze.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.