ISTRAŽIVANJA

Žene su pod većim stresom zbog partnera nego zbog djece

Istraživanje je pokazalo kako su im najstresnije i najiritantnije situacije u kojima nemaju dovoljno vremena da obave sav posao

Nemaju dovoljno vremena da obave sav posao. Ilustracija

Z. K.

22.3.2022

Upitane koliko su pod stresom na listi od 1 do 10, majke su izjavile 8,5, pokazali su rezultati istraživanja provedenog nad 7.000 žena u Sjedinjenim Američkim Državama.


Najiritantnije situacije

Prema rezultatima studije, 46 posto majki izjavilo je kako im daleko najveći stres stvaraju njihovi partneri, a ne djeca.

Istraživanje je pokazalo kako su im najstresnije i najiritantnije situacije u kojima nemaju dovoljno vremena da obave sav posao, a 75 posto ih je izjavilo kako upravo one obavljaju najviše dužnosti u vezi s djecom i porodicom.

Zaključno, jedna od pet majki izjavila je kako je najveći uzrok stresa manjak pomoći od partnera.


Važan faktor

Prema pisanju naučnika s Univerziteta u Padovi, ovaj oblik stresa igrat će veliku ulogu u daljnjem životu kako po pitanju braka, tako i zdravlja. Ispostavilo se da je muškarcima život nakon smrti supruge manje kvalitetan, dok žene u istoj situaciji postaju zdravije, lakše se nose sa stresom i depresijom.

Iako nisu uspjeli otkriti zašto je tako, pretpostavljaju da je važan faktor upravo to što se muškarci mnogo više oslanjaju na svoje surpuge nego one na njih.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.