RIJEČ STRUKE

Utjecaj fizičke aktivnosti na predijabetes

Možete izabrati tjelovježbu, šetnju, biciklizam ili plivanje

Preporučeno je najmanje 150 minuta fizičke aktivnosti sedmično. Ilustracija

Piše: Dr. Edin Buljugić

24.3.2022

Predijabetes je preddijagnoza dijabetesa i ujedno je znak upozorenja. To je stanje kada je nivo glukoze u krvi, odnosno nivo šećera u krvi viši od normalnog, ali ipak nedovoljno visok da se smatra dijabetesom.


Zdrava ishrana

Predijabetes je znak da biste mogli razviti dijabetes tipa 2 ako se ne naprave neke promjene u životnom stilu.

Dobra je vijest da je moguće spriječiti da se ovo stanje razvije u dijabetes tipa 2 obraćanjem pažnje na zdravu ishranu, gubljenjem prekomjerne tjelesne težine i održavanjem optimalne, kao i fizičke aktivnosti koja će pomoći da se nivo glukoze u krvi snizi i vrati u normalne granice.


Dr. Edin Buljugić. Avaz

Predijabetes se razvija kad tijelo počinje imati problema s korištenjem hormonskog inzulina. Ako nemate dovoljno inzulina ili ako ste otporni na inzulin, povećava se nivo glukoze u krvi, što dovodi do predijabetesa. Međutim, promjena životnog stila u navikama ishrane, vježbanja i gubitka tjelesne težine može pomoći kod predijabetesa.


Umjerena aktivnost

Kada vježbate, vaše tijelo koristi više glukoze, tako da se vježbanjem može sniziti nivo glukoze u krvi. Neke statistike govore u prilog smanjenju težine 5-10 posto, te da vježbanje može znatno doprinijeti prevenciji dijabetesa tip 2. Preporučeno je najmanje 150 minuta fizičke umjerene aktivnosti u toku sedmice. To je 5 dana po 30 minuta. Možete izabrati tjelovježbu, šetnju, biciklizam ili plivanje.

Koji su simptomi

Dijabetes se razvija vrlo postepeno, pa kad ste u predijabetičnoj fazi, kada je nivo glukoze u krvi viši nego što bi trebao biti, možda i nemate nikakvih simptoma. Ipak, možete primijetiti da ste gladniji nego inače, gubite na težini iako ste više jeli, žedniji ste nego inače, češće se morate ići u toalet, umorniji ste nego inače. Sve su to tipični simptomi povezani s dijabetesom i zato, ako ste u ranoj fazi, možete ih na vrijeme primijetiti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.