RIJEČ STRUKE

Bacačko rame može se pojaviti u bilo kojoj dobi života

Simptomi su bol, škripanje, kao i smanjena mogućnost pokreta u ramenom zglobu, te slabost ramenih mišića

Liječenje je neoperativno. Ilustracija

Piše: Dr. Edin Buljugić

31.3.2022

Jedno od najčešćih bolnih stanja ramena predstavlja plivačko ili bacačko rame. Bacačko rame i jeste najčešći sindrom prenaprezanja u sportovima u kojima se gornji ekstremitet dugotrajno zadržava u poziciji iznad glave (odbojka, vaterpolo, plivanje).


Dvije teorije

Postoje dvije teorije o nastanku: anatomska, prema kojoj je uzrok slabije prokrvljena tetiva rotatorne manšete (mišića koji omogućuju rotaciju ruke u ramenu), te dinamička, kod koje se kao glavni razlog navodi slabost tih mišića. Taj sindrom ima hroničan tok.

Simptomi su bol u području ramena, škripanje, kao i smanjena mogućnost pokreta u ramenom zglobu, te slabost ramenih mišića. Simptomi su povezani s pokretanjem ruke, naročito krajnjim kretanjem ruke iznad glave, kao što se dešava pri šutu lopte ili nekim vježbama snage.


Dr. Edin Buljugić. Avaz

Bolovi u mirovanju su rijetki, a češće su izraženi noću. Uobičajeno simptomi započinju u vidu sporadičnih smetnji, koje se intenziviraju pri nekoj aktivnosti (pranju prozora, čišćenju) ili tokom treninga.


Početna faza

U početnoj fazi odmor može biti od pomoći, dok se kasnije bolnost ne smanjuje ni u mirovanju.

Može se pojaviti u bilo kojoj dobi života, a povećan rizik imaju sportisti i ljudi koji se bave teškim fizičkim radom.

U postavljanju dijagnoze koriste se različiti testovi - artroskopija, elektromiografija (EMG) mišića rotatorne manšete, UZV, radiografija...

Liječenje je neoperativno, a podrazumijeva odmor, fizikalnu terapiju i primjenu protuupalnih lijekova.


Akutna faza

Ukoliko je upalni dio procesa izražen (značajno ograničenje kretnji ramena te bolnost u mirovanju), klasična fizioterapija u formi lasera ultrazvuka, pulsne magnetoterapije,TECAR-a i srodnih metoda može ubrzati proces izlječenja. Kad prođe akutna faza bolesti, primjenjuju se poprečna masaža te vježbe istezanja i jačanja mišića rotatorne manšete ramenog zgloba.

Ako sve to ne dovede do željenih rezultata, pribjegava se hirurškom liječenju, nakon kojeg slijedi postoperativna rehabilitacija.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.