RIJEČ STRUKE

Šta su trigeminalne autonomne glavobolje i kako se liječe

Predominantno pogađa muškarce, mada zbog novog načina života taj odnos se svake godine sve više smanjuje i izjednačava među spolovima

Javlja se kod jednog do dva pacijenta na 1.000 stanovnika. Ilustracija

Piše: Dr. Enesa Begović, oftalmologinja

11.4.2022

Jedan od najčešćih razloga dolaska pacijenata u oftalmološku ambulantu je glavobolja. Zbog različitih karakteristika oboljenja te postojanja većeg broja faktora koji dovode do glavobolje postoji potreba za sistematičnim pristupom ovom stanju.


Cirkardijalni ritam

Trigeminalne glavobolje su jedna od 14 grupa glavobolja, a među njima je i tzv. klaster glavobolja, koja se javlja kod 1-2 pacijenta na 1.000 stanovnika. Predominantno pogađa muškarce, mada zbog novog načina života taj odnos se svake godine sve više smanjuje i izjednačava među spolovima.

Uzroci klaster glavobolje su neurološki, mada se doskora spominjalo da su neurološkog i vaskularnog (cirkulacijskog) porijekla. U porodici najčešće u prvih srodnika postoji povećan rizik za ovim stanjem, iako pravilnost u nasljeđivanju nije do kraja potvrđena.


Dr. Enesa Begović, oftalmologinja. Avaz

Klaster glavobolja se obično javlja u drugoj i traje do treće i četvrte decenije života. Glavna odlika ove glavobolje je da ima izražen cirkardijalni ritam. To znači da prati ritam spavanja i budnosti, često se javlja popodne, obično u epizodama, rjeđe poprima hronični karakter.

Odlikuju je vrlo jaki bolovi u jednoj očnoj duplji ili bolovi u sljepoočnici, koji traju oko 15 do 80 minuta. Uz bolove, pacijent može imati crvenilo oka na zahvaćenoj strani, pojačano suzenje, curenje nosa, nekada otok kapaka, usku zjenicu te osjećaj zamora.


Napadi u snu

Poremećaj spavanja može biti prisutan jer se ozbiljni napadi mogu javiti i u snu. Napadi se obično javljaju svakodnevno, a traju u prosjeku 4-12 sedmica. Vrijeme od pojave napada do postavljanja dijagnoze je u prosjeku oko tri godine.

Simptomi

Simptomi klaster glavobolje:

- Bol zahvata jednu stranu glave,

- Traje od 15 minuta do 3 sata,

- Glavobolja se javlja iza, iznad ili oko očiju,

- Glavobolja se javlja u ciklusima i može trajati i nekoliko s edmica,

- Suzenje očiju,

- Crvenilo očiju,

- Curenje nosa,

- Znojenje jedne strane lica,

- Sužavanje zjenice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.