ISTRAŽIVANJA

Vježbanje od 30 minuta moglo bi smanjiti simptome depresije

Učesnici su popunjavali elektronske ankete prije, na pola puta i poslije 30-minutne sesije biciklizma umjerenog intenziteta, a zatim 25, 50 i 75 minuta nakon toga

Tokom biciklističkog eksperimenta stanje se poboljšalo. Ilustracija

Z. K.

12.4.2022

Vježbanje u trajanju od samo 30 minuta moglo bi značajno smanjiti simptome depresije, kažu nedavne studije s Univerziteta Ajova (ISU), piše Healthline


Kratkoročni efekt

Dr. Jakob Mejer (Jacob Meyer) rekao je za Healthline da, iako se mnogo zna o tome kako vježbanje može da pomogne ljudima, manje se zna o tome kako bi to potencijalno moglo da koristi ljudima sa simptomima depresije.

- Sproveli smo ove studije da bismo bolje razumjeli kratkoročne efekte vježbanja i kako bismo mogli da ih najbolje iskoristimo - rekao je Mejer.

U studiji, istraživački tim je radio s 30 odraslih osoba koje su imale znakove depresije.

Učesnici su popunjavali elektronske ankete prije, na pola puta i poslije 30-minutne sesije biciklizma umjerenog intenziteta, a zatim 25, 50 i 75 minuta nakon toga.

Nakon ovih sesija, učesnici su ispunili ankete sa standardnim pitanjima i skalama koje se koriste za mjerenje simptoma depresije.


Znatno poboljšanje

Podaci ankete su pratili promjene u tri karakteristike velikog depresivnog poremećaja, kao što su stanje depresivnog raspoloženja, teškoće u osjećanju zadovoljstva od aktivnosti u kojima smo prethodno uživali i smanjene kognitivne funkcije.

Nalazi pokazuju da se tokom biciklističkog eksperimenta stanje depresivnog raspoloženja učesnika poboljšalo tokom 30 minuta vježbanja i do 75 minuta nakon toga.

Na kraju osmosedmičnog programa učesnici istraživanja su pokazali znatno poboljšanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.