NAŠA TEMA

Kako spriječiti posljedice sjedilačkog načina života

Trakcija elongira kičmu, mišiće i ligamente, povećava prostor između pršljenova, relaksira zglobne površine međupršljenskih malih zglobova

Dovodi do smanjenja izbočenja herniranog diska. Ilustracija

Piše: Z. Karić

26.4.2022

Moderan, sjedilački i užurban način života dovodi do činjenice da u današnje vrijeme svaka druga osoba ima problema s kičmom.


Istezanje tijela

Višesatni rad za kompjuterom, dugotrajna vožnja automobilom i tjelesna neaktivnost, kaže dr. Edin Buljugić, fizijatar, samo su neki od faktora koji potiču mehaničke poremećaje struktura kičme te rezultiraju pojavom bolova.

- Najčešće se takve promjene odražavaju na vratnom dijelu kičme ili u lumbalnom dijelu leđa. Postoje različite metode olakšavanja bolnih epizoda u fizikalnoj terapiji, a u posljednje vrijeme vrlo je popularna metoda trakcije. Trakcija je metoda koja se sastoji od istezanja određenih dijelova tijela primjenom mehaničke sile. Drugi nazivi za trakciju su ekstenzija, distrakcija i dekompresijska terapija - kaže dr. Buljugić.

Trakcija elongira kičmu, mišiće i ligamente, povećava prostor između pršljenova, relaksira zglobne površine međupršljenskih malih zglobova.


Dr. Buljugić: Olakšava bol. Avaz

Te promjene rezultiraju relaksacijom paravertebralnih mišića, dovode do smanjenja izbočenja herniranog diska i smanjenja pritiska na korijen spinalnog nerva.


Neinvazivna metoda

- To je neinvazivna terapijska metoda istezanja mekih tkiva, međupršljenskih ligamenata i samih pršljenova i efikasna metoda, kao i često rješenje neoperativnog pristupa težih slučajeva diskus hernije. Osim rasterećenja pritiska na korijene nerava ili na kičmenu moždinu, donosi i rasterećenje u slučajevima stenoze ili suženja kičmenog kanala, degenerativnih bolesti artroze malih zglobova između pršljenskih tijela i sindrom zglobnih faseta - navodi dr. Buljugić.

Primjenjujemo je i u slučajevima indikacije hroničnih glavobolja i vertiga, hipomobilnosti zglobova kičme i spazma paravertebralne muskulature.

Kada se ne primjenjuje

Trakciju, kaže dr. Buljugić, ne primjenjujemo kod težih oblika kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije, skorašnjih operativnih zahvata, ugrađenih implantata kukova te težih respiratornih bolesti. Također se ne primjenjuje ni kod pacijenata s aortalnom ili ilijačnom aneurizmom, abdominalnom hernijom, teškom osteoporozom, inflamatornim spondiloartritisom i malignitetom u području kičme ili mišićnom insuficijencijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.