RIJEČ STRUKE

Zdrava prehrana ključni faktor za duži život

Djeci je potrebno 10-16 sati sna za uzrast od 5 godina i mlađe

Na prvom mjestu mediteranska prehrana. Agencije

Piše: Dr. Adnan Delić, kardiolog

29.7.2022

Američko udruženje za srce (AHA) objavilo je ključne faktore za kardiovaskularno zdravlje (KVZ).

Pridržavanje ovih navedenih faktori može vam produžiti život. Prvi je način prehrane. Tu je cilj da ukupna prehrana bude zdrava i naročito se preporučuje tzv. mediteranska prehrana.


Fizička aktivnost

Tu je svakako i fizička aktivnost. Prema AHA, odrasli bi trebali imati dva i po sata umjerene ili 75 minuta snažne fizičke aktivnosti sedmično. Djeca bi trebala imati 60 minuta svaki dan.

Također, upotreba inhaliranih proizvoda za isporuku nikotina, što uključuje tradicionalne cigarete, e-cigarete i vaping, vodeći je uzrok smrti koji se može spriječiti.


Dr. Adnan Delić, kardiolog. Avaz

Osim aktivnog, i pasivno pušenje predstavlja veliki rizik za zdravlje.

Za postizanje optimalnog zdravlja većini odraslih je potrebno 7-9 sati sna svake noći. Djeci je potrebno 10-16 sati za uzrast od 5 godina i mlađe, 9-12 sati za uzrast 6-12 godina i 8-10 sati za uzrast 13-18 godina.


Visok šećer

Također, postizanje i održavanje zdrave težine ima mnoge prednosti. Za procjenu zdrave tjelesne težine koristi se Indeks tjelesne mase, tzv. BMI. Optimalni BMI je 18,5-25.

Tu je i holesterol. U novim preporukama najvažniji parametar koji se mjeri je LDL (tzv. loši) holesterol. Visok nivo LDL holesterola može dovesti do srčanih oboljenja.

Većina hrane koju jedemo pretvara se u glukozu koju naše tijelo koristi kao energiju.

S vremenom visoki nivoi šećera u krvi mogu oštetiti vaše srce, bubrege, oči i živce. Kao dio testiranja, praćenje hemoglobina A1c može bolje odražavati dugoročnu kontrolu kod osoba s dijabetesom ili predijabetesom.

Prihvatljive granice

Održavanje krvnog pritiska u prihvatljivim granicama vrlo je važno za dugoročno stanje KVZ. Nivoi niži od 120/80 mm Hg su optimalni. Visok krvni pritisak se definira kao sistolni pritisak viši od 140 mm Hg, i/ili dijastolni pritisak iznad (90 mm Hg). U Americi je granica normalnog pritiska definirana nešto strožije, kao pritisak viši od 130/80 mm Hg.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.