RIJEČ STRUKE

Šta je limfedem i kako ga prepoznati

Ud koji je težak, koža koja izgleda zategnuta, a nakit i odjeća koji su iznenada pripijeni mogu biti simptomi limfedema

Obično se razvija samo u jednoj ruci ili nozi. Agencije

Piše: Dr. Edin Buljugić

10.8.2022

Limfedem je otok uzrokovan nakupljanjem limfne tekućine ispod kože, a može se razviti bilo gdje u tijelu. To je, jednom riječju, otok. Višak ekstracelularne tečnosti nakuplja se u tkivu kada limfni sistem ne radi dobro, obično zato što su limfni čvorovi oštećeni ili uklonjeni.

Često je nuspojava liječenja karcinoma i može se pojaviti godinama nakon terapije.


Vraćanje tečnosti

Limfni sistem je dio imunog sistema. On prenosi ekstracelularnu tečnost sakupljajući otpad, bakterije i viruse.

 Limfni čvorovi filtriraju otpad i izbacuju ga iz tijela. Kada nešto krene po zlu, dođe do razvoja bolesti ili povrede, tečnost se vraća u tkivo.

Najčešći uzrok su oštećeni limfni čvorovi.

Ponekad uzrok može biti okluzija krvnih sudova, ali se može pojaviti i bez jasnog razloga.

Limfedem se može pojaviti bilo gdje u tijelu, uključujući grudi, glavu i genitalije, ali obično se razvija samo u jednoj ruci ili nozi.


Dr. Edin Buljugić. Avaz

Otok može biti toliko mali da se jedva primjećuje ili toliko izražen da ograničava pokrete tog dijela tijela.

Ud koji je težak, koža koja izgleda zategnuta, a nakit i odjeća koji su iznenada pripijeni mogu biti simptomi limfedema. Bol i otvrdnula koža, također, predstavljaju simptome limfedema.

 U rizičnoj grupi su osobe koje su imale operaciju aksilarnih limfnih čvorova u sklopu operacije karcinoma dojke ili osobe koje su bile podvrgnute radioterapiji.


Genetski poremećaj

Starija životna dob, reumatoidni ili psorijatični artritis povećavaju šanse za razvoj limfedema. Infekcije nastale kao posljedica putovanja u egzotične zemlje mogu dovesti do razvoja limfedema.

Postoje i rijetki genetski poremećaji koji mogu utjecati na malformacije u razvoju limfnih sudova i čvorova.


Načini prevencije

Potrebno je držati ruku ili nogu podignutu iznad nivoa srca ukoliko je osoba imala operaciju ili zračenje u predjelu limfnih čvorova. Ud se ne smije izlagati pretjeranoj toploti ili hladnoći. Ne preporučuje se nošenje uske odjeće ili nakita. Također, nije preporučljivo držati noge prekrižene tokom sjedenja.

Ukoliko se pojave otok uda ili neki drugi simptomi, poput osjećaja težine, zategnutosti kože, bolova i sl., potrebno je javiti se ljekaru jer rana dijagnoza i liječenje čine veliku razliku u ishodu liječenja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.