UPOZORENJA

Mladi zanemaruju posljedice: Zašto je štetan alkohol s energetskim pićem

Takva mješavina ostavlja tragove na sve tkivne strukture

Dr. Sarić: Brojni su neželjeni efekti. Agencije

Piše: A. Kukić

22.8.2022

Energetska pića su posebno popularna među mlađom populacijom i mnogima su omiljeni napitak. Iako su i sama štetna za organizam, posljedice po zdravlje su još veće ukoliko se konzumiraju s alkoholom.

Dolazak ljeta, godišnjih odmora, zabava na otvorenom povod su za povećanu konzumaciju alkohola, a mlade osobe često posežu za kombinacijom koja veoma šteti zdravlju, te u alkoholno stavljaju i energetsko piće.


Prikriven učinak

Dok je energetsko piće stimulans, alkohol djeluje umirujuće, uspavljujuće na većinu ljudi. Stimulirajući učinak može zamaskirati dejstvo alkohola tako da čovjek koji miješa alkohol i energetsko piće ne može na vrijeme uočiti koliko je popio alkohola.

Doktorica Sabina Sarić za „Avaz“ govori da ova kombinacija, osim što nije preporučljiva, može biti izuzetno opasna.

- Energetska pića imaju svoj metabolizam, baš kao i alkohol, i ta sinergija, odnosno njihovo miješanje, može dovesti do brojnih neželjenih efekata po zdravlje, pogotovo ako se radi o mladim ljudima. Takva mješavina ostavlja tragove na sve tkivne strukture, a posebno na tkivne strukture koje imaju vrlo specifične funkcije, što se odnosi na žlijezde s unutrašnjim lučenjem, pa onda i na naše moždano tkivo - kaže dr. Sarić.


Snažni lobiji

Napominje kako energetska pića svakako nisu preporučljiva, ni za miješanje, ni za konzumaciju.

- Međutim, snažni su lobiji proizvođača, tako da sve pada u vodu u odnosu na profit od prodaje tih pića koja ne spadaju među prirodne supstance koje unosimo u svoj organizam - zaključuje dr. Sarić.

Srčana aritmija

Energetska pića povećavaju nivo adrenalina u organizmu, što uzrokuje lupanje srca i aritmiju. Osim toga, povećavaju krvni pritisak i potiču opću uznemirenost. S druge strane, sam alkohol može biti uzrok srčane aritmije, što ovu kombinaciju čini posebno opasnom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.